Vranov opraví korunu hráze. Místní se bojí odlivu turistů

Vranov nad Dyjí - Pohled na Vranovskou přehradu z ptačí perspektivy budou muset turisté zřejmě brzy oželet. Povodí Moravy totiž chystá zásadní opravu koruny hráze, která se může protáhnout až na tři sezóny. Důvodem je její zhoršující se technický stav. Podnikatelé z okolí i správci zámku se však obávají, že jim tím značně ubude návštěvníků.

Zprávy o úplném uzavření hráze jsou však podle starosty pouhé fámy. „Motorová vozidla tudy sice neprojedou, budeme se to ale snažit řešit například nějakou lávkou, po které budou moci turisté alespoň procházet,“ slíbil starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.

Starosta Vranova Lubomír Vedra o opravě hráze (zdroj: ČT24)

„Pro nás je to velice nemilá zpráva, protože most a hráz jsou jediným spojením našeho kempu s Vranovem nad Dyjí. Každoročně tady jezdí také historický vláček, který nám přiváží turisty, a o tuto atrakci bychom tak přišli,“ neskrývá obavy Šárka Dvořáková z nedalekého kempu.

„Bohužel už teď víme, že se nevyhneme tomu, abychom snížili kvalitu rekreace na Vranovské přehradě. Teď jenom jednáme o tom, do jaké míry to bude,“ vysvětluje mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

„Pokud by bylo na čas přerušeno spojení kempu Vranovská pláž s naším zámkem, mohlo by to negativně ovlivnit návštěvnost našeho zámku,“ bojí se i provozní pracovnice zámku Marcela Kocholová.

Také Vranovskou přehradu trápí sinice

Po novém roce se také začalo mluvit o možném čištění Vranovské přehrady, čímž by následovala přehradu brněnskou a jevišovickou. Oblíbená rekreační nádrž a zároveň zdroj pitné vody trpí, zejména v Bítovské zátoce, častým přemnožením sinic. Vodní plocha patří k hlavním turistickým lákadlům oblasti, v posledních letech tam však podle podnikatelů zájem o turistiku upadá.

Metodu, která Bítovskou zátoku zbaví sinic, odborníci teprve zpracovávají. Prvním krokem by měl být podrobný monitoring, který odhalí příčiny znečištění. Průzkum by měl být financován z evropských fondů, konkrétně přes program česko-rakouské spolupráce. „Žádosti do tohoto programu se mohou podávat pouze do poloviny března, proto nyní podnikáme rychlé kroky,“ potvrdil náměstek jihomoravského hejtmana Ivo Polák (ČSSD).

Na opravy hrází čekají i další přehrady

Zásadních oprav se jako první v republice dočká hráz přehrady v Plumlově. Po ukončení těžby sedimentů plánují vodohospodáři rekonstrukci návodního líce, který je běžně skryt pod vodou, a koruny hráze. „Nutnost všech opatření vychází z nevyhovujícího technického stavu po 70 letech provozu. Návodní svah není vzhledem ke konstrukci hráze dostatečně stabilní,“ vysvětluje důvody zásahu mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

Za necelý měsíc začne i rekonstrukce hráze vodního díla Karolinka. Důvodem k opravě jsou průsaky jejím tělesem. Kvůli rekonstrukci hráze dojde ke snížení hladiny asi o 8,5 metru. Přehrada leží na severních svazích Javorníků, v údolí říčky Stanovnice. Postavili ji v roce 1985 na jednom z nejlepších a nejčistších přítoků, které se v povodí Moravy nachází. Stanovnice pramení přímo na úbočí Javorníků a natéká do hluboké nádrže, kde se zdržuje dlouhou dobu, a voda se zde neprohřívá. Karolinka byla vybudována pro zásobování Vsetínska a okolí kvalitní vodou.

Vydáno pod