Lidé nesouhlasí s protipovodňovou zdí

Přerov - Protipovodňová zeď v Přerově má ochránit stovky lidí před velkou vodou, ale zároveň změnit tvář tamního nábřeží. Někteří obyvatelé se stavbou nesouhlasí. Podobu protipovodňové ochrany v centru města proto lidem na veřejném jednání vysvětlovali zástupci města i odborníci.

Jak dokáže řeka Bečva zahrozit, je dodnes patrné na některých domech. Výška hladiny v roce 1997 místy dosahovala úrovně téměř2 metry. Protipovodňová zeď má ochránit lidi v Přerově před padesátiletou vodou. Změní ale vzhled nábřeží. Citlivé téma, které obyvatele zajímá. Na jednání jich přišla téměř stovka. Skutečné účinky ochrany však bude mít zídka za 30 milionů až v dalším systému protipovodňových opatřeních na Bečvě. A právě to lidé radním vyčítají. „Myslím, že by bylo třeba v tom pokračovat. Zjistit, jestli je tady reálná šance ty peníze na to dostat,“ říká náměstek primátora Přerova Michal Zácha.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

„My zeď podporujeme. Je součástí systému studie Pobečví, která řeší celý komplex těchto protipovodňových opatření, a tudíž ho vnímám jako systémové,“ uvedl za Povodí Moravy Jiří Zedníček. Ve městě počítá Povodí Moravy ještě se stavbou několika dalších zídek i s vybudováním hráze poblíž chemičky. Tím hlavním opatřením, které má ochránit Přerov spolu s okolními obcemi před stoletou vodou, je však suchý poldr u Teplic. Stavba za více než dvě miliardy korun je ale zatím v nedohlednu.