Děti dostaly vysvědčení, prázdniny ale budou mít až v pátek

Ostrava - Skončilo první pololetí. Jen v Moravskoslezském kraji dostalo vysvědčení více než 97 tisíc dětí základních škol a téměř 62 tisíc středoškoláků. Na pololetní prázdniny si ale musí počkat do pátku.

První pololetí má sebou taky PORG Ostrava. Děti, které do ní chodí, musely projít  náročnými přijímacími testy - učí se nejen česky, ale od první třídy mají denně i angličtinu. „Naši prvňáci se velice vydařili, když to překlopím do známek, tak všichni jsou hodnoceni velikou jedničkou,“ pochválila děti ředitelka školy Dagmar Dluhošová. Většina dětí je po pěti měsících schopná bez problémů psát, počítat i číst.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Vysvědčení nedostali studenti gymnázia, protože ti jsou na PORGu hodnoceni vždy po třech měsících.

Olomoucký kraj

Od shora až dolů samé jedničky. Tak vypadalo premiérové vysvědčení téměř všech prvňáků ze základní školy Zeyerova v Olomouci. Děti navíc dostaly i slovní hodnocení svého půlročního úsilí. Podle třídní učitelky je pro prvňáky zásadní hlavně motivace. Jednička, i když skrývá drobné nedostatky, tak malého školáka může posunout k ještě lepšímu výkonu. Pololetní vysvědčení je důležité také pro žáky devátých tříd. „Záleží, jak se poperou s přijímacími zkouškami a jaké body získají za vysvědčení z naší školy,“ říká ředitelka ZŠ Zeyerova Olomouc Alena Miková. Školáky teď čekají jednodenní pololetní prázdniny, které připadají na pátek. Ti, kteří dostali samé jedničky, je mohou prožít třeba v olomoucké ZOO. Premianti totiž budou mít vstup zadarmo.