Mráz znovu zabíjel, tentokrát v Karviné

Ostrava - Krutý mráz stále svírá Česko a připsal si další oběť. V Moravskoslezském kraji meteorologové naměřili až minus dvacet pět stupňů celsia. A bude hůř, arktické počasí by se mohlo změnit až během příštího týdne.

Ostrava je sice bez sněhu, zato mrzne jako na Sibiři. Rtuť teploměru dnes klesla na minus sedmnáct stupňů. „Ovšem v Krnově nebo Frenštátě pod Radhoštěm to bylo například mínus 21 stupňů a v horských údolích až kolem mínus 25 stupňů Celsia,“ upřesnila meteoroložka Hana Šeděnková. V Karviné si mrazivé počasí vyžádalo svou první oběť. 47letého bezdomovce našli policisté na okraji lesoparku. „Prověřováním jsme zjistili, že muž odešel z ubytovny dobrovolně a přespal v noci venku,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Mráz s bezvětřím zhoršuje smogovou situaci. Od soboty hydrometeorologové vyhlásili signál regulace, který zatím nehodlají zrušit. Limity polétavého prachu dnes opět vzrostly na všech měřících stanicích v regionu.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Nejhorší situace je na Třinecku, kde je tento imisní limit podle meteorologů překročen více než pětkrát. „Měli by tomu přizpůsobit denní režim, upravit vycházení z domu, omezit jej na co nejmenší možnou dobu, mít více vrstev oblečení a dýchat přes šálu,“ radí ředitel Městské nemocnice Ostrava Tomáš Nykel. Arktické mrazy mají kraj sužovat dále. Noční teploty až k minus dvaceti pěti stupňům předpovídají meteorologové na celém území regionu v pátek a v sobotu. Tepleji by mělo být v polovině příštího týdne.

Vydáno pod