I laická první pomoc může zachránit život

Ostrava - Moravskoslezští záchranáři pozvali přesně po roce šestnáctiletou dívku, které zachránili život i díky jejímu učiteli. Ten jí při hodině tělocviku, když náhle zkolabovala, poskytl okamžitou a přesnou první pomoc. Dnes žije studentka gymnázia bez omezení, i když pod dohledem kardiologů. Mnoho jiných pacientů ale takové štěstí nemělo.

Učitel tělocviku Dušan Hrdlička a žákyně 9. třídy Lenka Bubáková. Až do 3. února loňského roku jeden o druhém nevěděli. Stačil okamžik a všechno bylo jinak. „Omdlela, já jsem měl podezření na epileptický záchvat. Měla křeče, po chvíli to přestalo a ona přestala dýchat. Začal jsem resuscitovat, položil jsem ji na záda a začal s masáží srdce, protože vím, že je nejdůležitější udržet ty životní funkce,“ vzpomíná tělocvikář. Kolegyně se mezitím snažila zavolat záchranáře. I díky ní byli lékaři u Lenky do deseti minut. „My jsme po příjezdu nalezli slečnu v bezvědomí, pan učitel ji masíroval. Zjistili jsme, že má komorovou fibrilaci a nebýt laické první pomoci, tak by ta situace nedopadla dobře,“ vyzdvihuje pohotovost učitele lékař Radim Koukal.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Lenku převzali lékaři ostravské fakultní nemocnice. „Řekli mi, že ta její příhoda byla natolik vážná, že ji musí poslat do fakultní nemocnice nebo do dětského kardiocentra v Brně,“ říká maminka Marcela Bubáková. V Brně Lence voperovali speciální přístroj, který by měl její vrozenou srdeční vadu, o které až do té doby nevěděla, korigovat. Podle záchranářů je příběh Lenky výjimečný. Mnohem častěji přijíždějí k pacientovi, kterému nikdo pomoct neuměl. Přesná čísla ani statistiky si ale nevedou.

Lékaři připomínají - pokud voláte záchranku, poslouchejte operátorku a odpovídejte přesně na její otázky.

Vydáno pod