Zvířatům v brněnské zoo mráz nevadí

Brno - Rtuť teploměru v posledních dnech stále zůstává pod nulou, mráz občas atakuje i hranici dvaceti stupňů. Podobné počasí neztěžuje život pouze lidem, problémy s ním mohou mít i některá zvířata. V brněnské zoologické zahradě jsou však na zimu připraveni. Teplomilnou zvěř chovatelé včas zazimovali a severské druhy si v tomto počasí naopak libují.

„Tyto mrazy nám samozřejmě působí problémy, musíme si však uvědomit, že zvířata vnímají zimu úplně jinak než lidé,“ uvedl vedoucí chovatelského úseku Jaroslav Dražan. Druhy žijící v našich zeměpisných šířkách nemají díky své srsti s dvacetistupňovým mrazem žádný problém. „Teplomilná zvířata jsme zazimovali, protože nechceme riskovat jejich podchlazení nebo to, že si na ledu zlomí nohu. Zebry a žirafy tedy návštěvníci v tomto počasí neuvidí,“ potvrdil Dražan a s úsměvem dodal, že problémy postihují především pracovníky zoo a techniku. Občas totiž zamrznou některé napájecí systémy a kvůli nepojízdným autobusům už se několik chovatelů nestihlo dopravit do práce včas. 

Že si některé druhy v zimě přímo libují potvrdil i revírník severské zvěře Miloš Walter. „Severská zvířata se ve výbězích pohybují bez omezení. Pouze jsme museli přizpůsobit krmivo tak, aby bylo dostatečně výživné a umožnilo některým plemenům nabrat na zimu silné tukové zásoby,“ uvedl Walter. Sibiřské lišky se tak proměnily z atletických šelem na huňaté koule a vypasení lední medvědi si na svém přídělu ryb pochutnávají s břichem přilepeným k zamrzlé kaluži. 

Jak snáší mrazivé dny zvířata v brněnské zoo (zdroj: ČT24)

Tropického království se mrazy netýkají

Chladné počasí se nejméně dotkne tropického království. Všechny druhy jsou celoročně chované ve vnitřních vytápěných ubikacích a o venkovních teplotách nemají ani potuchy. Pouze drápkaté opičky se musí smířit s tím, že budou mít na pár měsíců zavřený venkovní výběh. „Návštěvníci našeho pavilonu mohou bez problému vidět ryby, plazy, obojživelníky, drápkaté opičky, malé kočkovité šelmy i nejmenšího krokodýla světa kajmánka trpasličího,“ vyjmenoval své svěřence chovatel Michal Balcar. 

Navzdory silnému mrazu se dnes našlo se pár odvážlivců, kteří do brněnské zoo zavítali. Dali se ale spočítat na prstech rukou ukrytých v palčácích. Na velké procházení to totiž nebylo. I když bylo téměř dokonalé jasno a slunce svítilo ze všech sil, teplota se ani během dneška nevyšplhala nad minus osm stupňů.