Mikulov nedostane dotaci na kruhové objezdy

Mikulov – Ministerstvo financí nakonec neposkytne Mikulovu původně přislíbenou sedmimilionovou dotaci. Za peníze chtělo město postavit dva kruhové objezdy, které by usměrnily dopravu na hlavní dopravní tepně mezi Brnem a Vídní. Mikulov měl na stavbu původně dodat ze svého jen deset procent, teď bude muset investici celou zaplatit z městské kasy.

Dva kruhové objezdy na ulici 28. října měly Mikulovu pomoci usměrnit dopravu a městu tak ulevit. Jejich výstavba teď Mikulovským paradoxně život spíš ztížila. Díky příslibu sedmimilionové dotace, kterou mělo vedení města obdržet od ministerstva, začali v Mikulově s výstavbou. Podle informací týdeníku Moravský jih ale ministerstvo dotaci nakonec neposkytne. 

Mikulov podle úředníků ministerstva nesplnil podmínky poskytnutí dotace. Problém je ve vlastnictví komunikace, na které kruhové objezdy vznikají. Silnice je státní, spravuje ji Ředitelství silnic a dálnic. Město tak nemůže žádat dotaci na stavební úpravy něčeho, co není v jeho majetku. „Na posledním zasedání proto zastupitelstvo schválilo, že projekt zaplatíme z našeho rozpočtu,“ potvrdil místostarosta Mikulova Eduard Kulhavý (ČSSD). 

Mikulov každoročně vyčleňuje z rozpočtu na investice kolem 10 až 15 milionů korun. „Výběrovým řízením se podařilo vysoutěžit výstavbu kruhových objezdů o 700 tisíc levněji. I tak je to pro náš rozpočet dost kritické,“ uvedl místostarosta Kulhavý a dodal, že stavba možná bude muset proběhnout na úkor jiných investic. Ohrožená je tak například rekonstrukce dvou městských domů, které jsou v havarijním stavu. „Naštěstí máme některé nevyužívané objekty určené k prodeji, rozjednané obchody by chybějící částku mohly pokrýt,“ doplnil Kulhavý. 

Budované kruhové objezdy v Mikulově
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Stavbu nejprve brzdily průtahy  

Dlouhou dobu brzdilo zahájení výstavby otálení Ředitelství silnic a dálnic, které mělo vydat potřebné povolení. Jednání města s ŘSD se táhla tři měsíce. Mikulov se proto bál, že dotaci nestihne vyčerpat včas. Termín byl do konce roku 2011. Poté, co se povolení podařilo vyřídit, objevily se potíže se samotnou dotací. 

Mikulovem projíždí až 18 tisíc aut denně. Na inkriminovaných křižovatkách navíc do průtahu ústí i vedlejší silnice vedoucí z průmyslových zón. Zklidnění dopravy v Mikulově by přivítali řidiči i chodci. Přejít přes čtyřproudovou silnici je podle nich nejen nebezpečné, ale někdy téměř nemožné. V místech už několikrát došlo ke smrtelným nehodám.