Opavský primátor čelí trestnímu oznámení

Opava - Opavský primátor Zdeněk Jirásek bude muset policii vysvětlovat výběrové řízení na projekt severního obchvatu města. Aktivisté ze společnosti Akta non verba podali na primátora trestní oznámení kvůli údajnému zmanipulování zakázky za devět milionů korun. Zdeněk Jirásek však výtky jednoznačně odmítá a naopak zvažuje žalobu na ochranu osobnosti.

Se stavbou severního obchvatu Opavy ministerstvo dopravy sice počítá až za čtrnáct let v roce 2025, město už ale našlo firmu, která dva a půl kilometrů dlouhou vozovku vyprojektuje. Dostane za to devět milionů korun. Podle aktivistů společnosti Acta non verba za to patří opavský primátor před soud. „Úmyslně vypsal výběrové řízení na věc, kterou Opava evidentně nepotřebuje a cíleně to udělal proto, aby obohatil sebe a své přátelé, proto jsme podali trestní oznámení,“ vyjádřil se ředitel společnosti Acta non verba Vojtěch Razima.

„Já mám naprosto čisté svědomí. Já vůbec nejsem stavař, takže jsem podepsal vždy to, co schválila rada, k čemuž jsem dokonce povinován,“ zůstává v klidu primátor Jirásek.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Vedení radnice říká, že většinu peněz na projekt poskytne jako dotaci kraj a město o peníze nechtělo přijít. „Tato částka bude vyplacena ve chvíli, kdy bude dokumentace zpracována, peníze zatím neodešly,“ upřesnila mluvčí MS kraje Šárka Vlčková. Další problém vidí aktivisté společnosti Acta non verba v ceně projektu severního obchvatu. Do finále soutěže se nakonec dostaly pouze dvě ze šesti firem. Cena pět milionů korun za projekt, kterou nabídla městu například nadnárodní společnost Mott MacDonald, je podle hodnotící komise nereálná a zakázku za to nejde kvalitně udělat. To však vyřazená společnost odmítá. Vítězem tendru je ostravská firma Dopravoprojekt a to s nabídkou za téměř dvojnásobně vyšší cenu. Kvůli zakázce na projekt obchvatu míří na Úřad pro hospodářskou soutěž hned dvě stížnosti s jedinou žádostí - zrušit celou soutěž.  Úřad rozhodne během několika měsíců.