Charita dostává od státu stále méně peněz

Ostrava - Charita Ostrava a Armáda spásy vítají jakoukoliv materiální pomoc, kterou lidé bez domova potřebují v těchto dnech více než jindy. Hlavně teplé oblečení. Ve skladech je ho nedostatek. A pomohou i další věci jako čínské polévky, trvanlivé potraviny, konzervy, čaje atd. Pomoc lidem v nouzi ale bude muset charita omezovat. Dostává totiž od státu stále méně peněz. Letos o dvacet procent.

„Ta finanční situace je opravdu velmi nepříznivá, konkrétně Charitě Ostrava hrozí ukončení služeb pro matky s dětmi v tísni,“ potvrdil ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. Charita už musela loni zrušit dvě rodičovská centra, do velkých problémů se dostává i charitní dům svatého Václava pro seniory. „Já to vnímám jako velmi nezodpovědné od ministerstva práce a sociálních věcí, neudržíme prostě kvalitu a kapacitu těch služeb,“ uvedla Jaroslava Rovníková z Odboru sociálních věcí ostravského magistrátu.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

„Je tady rezerva ve výši 122 milionů korun, která nebyla rozdělena mezi jednotlivé kraje. Bude poskytnuta v rámci druhého kola dotačního řízení, nebo následně v průběhu roku,“ vyjádřila se mluvčí ministerstva Táňa Švrčková. Přes všechny problémy pomáhá ostravská charita i dalším městům, třeba Novému Jičínu. I tam zprovozní azylový dům.

16. a 17. února se mohou zájemci se službami poskytovanými Charitou Ostrava osobně seznámit. U příležitosti jejího 21. výročí otevírá dveře ve všech svých zařízeních.

Vydáno pod