Divadlo hudby uspořádalo týden vzpomínek na Havla

V Divadle hudby mohli lidé tento týden zavzpomínat na zesnulého prezidenta a dramatika Václava Havla. V pásmu s názvem Malá havlovská reminiscence uvedlo divadlo několik jeho kusů. Jedním z nich je velmi netradiční zpracování Havlovy hry Horský hotel. Vůbec poprvé totiž podobnou látku zpracovalo loutkové divadlo

Tuto jednoaktovku napsal Václav Havel v době normalizace. I když loutková adaptace vznikla za jeho života, neviděl ji. Druhou reprízu hrálo divadlo Buchty a loutky v den jeho pohřbu.

„Doufáme, že by se to panu prezidentovi, ne že by se mu to líbilo, ale že by ho to neurazilo,“ říká loutkoherec Marek Bečka z divadla Buchty a loutky.

Herci z loutkového divadla Buchty a loutky hru nastudovali na podnět Václava Havla. Poprat se s takovou látkou brali jako výzvu.

„Pro dospělé skoro nikdy nehrajeme podle daného textu. V tomto případě jsme mohli použít všechny postavy, v textu jsme vůbec neškrtali,“ říká režisér představení Vít Brukner.

Dvadlo hudby mělo v úmyslu udělat takzvaný havlovský týden už loni. „Do toho přišla zpráva o úmrtí Václava Havla. Samozřejmě se nabízelo udělat ten týden vzpomínkový,“ uvádí dramaturg Divadla hudby Alexandr Jeništa.

V olomouckém divadla mohli zájemci vidět i filmový debut bývalého prezidenta Odcházení.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)