I ostravská oční klinika už má nejmodernější laser na odstranění očních vad

Ostrava - Nejmodernější laser na odstranění očních vad už mají k dispozici i lidé v Moravskoslezském kraji. Na zákrok, který nehradí zdravotní pojišťovny, budou čekat přibližně měsíc.

25letá maminka tříměsíční holčičky Darina Dubíková  si přednosti femtosekundového laseru vyzkoušela jako první. Je krátkozraká, potřebuje 6 dioptrií. Na sále strávila necelých deset minut. „Měla jsem trošku strach před operací, teď sice mám zrak ještě trošičku zamlžený, ale jinak je to úžasné,“ svěřila se těsně po zákroku. „Operace se skládá ze dvou laserových částí, první část - vytvoření tenké vrstvičky zvané lamela - trvá 10 sekund a odstranění těch pěti dioptrií trvá stejnou dobu,“ popsal primář oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Podle lékařů je ideální, když člověk podstoupí zákrok v pátek, v pondělí už může jít bez problémů do práce. „Objednací doby jsou do měsíce, operujeme, krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus,“ říká primář oční kliniky Gemini Ostrava Eugen Bufela. Zákrok ale nehradí zdravotní pojišťovny. Operace jednoho oka stojí asi 20 tisíc korun. „V té ceně je i tzv. doživotní záruka, to znamená, že pokud se někdy v budoucnu vada objeví, tak je možné si ji nechat zdarma dokorigovat,“ dodal Pavel Stodůlka. Pacienti v Česku mohou využít čtyři centra vybavená femosekundovým laserem, kromě Ostravy ještě ve Zlíně, Praze a Českých Budějovicích.