Mráz zhoršil kvalitu pitné vody v Odrách

Odry - Kvůli mrazivému počasí se zhoršila kvalita pitné vody v Odrách. Lidé si stěžují na zápach a nepříjemnou chuť. Vodárenská společnost ujišťuje, že všechny testy vyloučily kontaminaci nebezpečnými látkami. Za více železa ve vodě může intenzivní čerpání vody z podzemních vrtů.

Problémy se zápachem a chutí se objevily ve větší části města během předminulého víkendu. Na radnici si stěžovalo asi 10 lidí. „První stížnost se objevila někdy v úterý, odbor životního prostředí okamžitě kontaktoval SmVaK, oni přijeli a odebrali vzorky,“ uvedl starosta Oder Pavel Matůšů.

„Byl diagnostikován mírně zvýšený obsah železa. Jinak je voda nezávadná, mohu občany ubezpečit, že k žádnému chemickému, biologickému ani mikrobiologickému znehodnocení vody nedošlo, ani k žádné kontaminaci,“ ujišťuje ředitel ostravského oblastního vodovodu SmVaK Jiří Komínek.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Příčinou potíží v Odrách je podle vodárenské firmy velké množství prasklin potrubí způsobených mrazem. Jen v minulém týdnu opravovaly čety 9 poruch. Kvůli velkým ztrátám musela čerpadla pumpovat do vodovodního řadu o 60 procent více vody. Odry navíc nejsou připojeny na dálkový rozvod vody mezi většími městy a musí se tak spoléhat na vlastní zdroje. Vrty od minulého týdne čerpají vodu na maximální výkon. „Tím zrychlením vody v podloží došlo k mírnému navýšení obsahu železa, ke zhoršení těch organoleptických vlastností. Je to přirozený jev, který souvisí s vyšší exploatací těch vrtů,“ dodává Jiří Komínek. Vodárny už během víkendu všechny závady v Odrách opravily a čerpání vody už se tak snížilo. Každý den ale v celém kraji přibývá 50 dalších poruch.