Ministerstvo životního prostředí učí lidi topit ekologicky

Karviná - Plýtvání peněz. Tak hodnotí občanské sdružení Vzduch akci ministerstva životního prostředí Topíme správně. Tento týden se lidé v kraji dozvídají, jak mají správně topit a čím rozhodně nepřikládat - pokud nechtějí znečištovat ovzduší. Ekologové ale namítají, že pravými znečišťovateli jsou velké podniky a ne lokální topeniště.

Sedm milionů korun. Přesně tolik stojí informační kampaň Ministerstva životního prostředí. Na karvinském náměstí se dnes lidé za tyto peníze mohli dozvědět, co se stane, když netopí ekologicky. Podle občanského sdružení Vzduch dnes ale proletěly komínem hlavně peníze. Informační kampaň podle nich stav ovzduší v kraji nezlepší. „Ten podíl znečištění průmyslem je tak dominantní, že zabývat se lokálními topeništi je nehoráznost, je to výsměch lidem, jako by si lidé mohli za to, co tady dýchají,“ tvrdí Vladimír Burda z občanského sdružení Vzduch.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě, že jsou lokality jako je Ostrava, kde ta dominance průmyslových zdrojů je významná. Na druhé straně jsou malé vesnice, malá města, kde zase ten vliv domácích topenišť je třeba i dominantním vlivem na kvalitě ovzduší v okolí,“ říká konzultant Ministerstva životního prostředí Lukáš Ženatý. S ministerstvem životního prostředí souhlasí i karvinská radnice. V zimě se tady podle jejího měření kvůli kouři z komínů rodinných domů nedá skoro dýchat. Obyvatelé města podle magistrátu totiž kvůli drahému plynu a uhlí topí odpadky.  I proto radnice vítá iniciativu ministerstva, aby úředníci měli možnost kontrolovat, čím domácnosti topí. Zároveň s tím se připravuje v druhé půlce roku další kolo dotací na ekologické kotle. Ministerstvo už teď přislíbilo 40 milionů korun a stejnou částkou zřejmě přispěje i krajský úřad.