Velký stůl a kopa peří. Tradiční draní ještě stále přežívá

Násedlovice - V domě rodiny Jankůjových v Násedlovicích na Hodonínsku ožívá tradice draní peří. Rok co rok se tam scházejí sousedky i přespolní, aby přiložily ruku k dílu a zavzpomínaly na doby, kdy dračky bývaly na vesnicích běžnou společenskou událostí. Ty už dnes takřka vymizely – husy už moc lidí nechová a péřové výplně ložních pokrývek postupně nahrazují umělé materiály.

Velký stůl, kopa peří a pod rukama výřečných žen vznikají nadýchané obláčky chmýříček, která poslouží jako náplň pro polštáře a peřiny. „Do stočtyřicítky duchny stačí čtyři kila a do stošedesátky se dávalo šest kilo peří. Včil je topení, takže ani ty duchny nemusijú být tak veliký,“ tvrdí Ludmila Jankůjová, která letos nadere přesně na jednu peřinu.

Není to tak dávno, co býval takový obrázek k vidění téměř v každé domácnosti. V lednu a v únoru se u jednoho stolu scházely sousedky, aby nad hromadou peří nechaly znovu ožít vzpomínky z mládí a zplna hrdla si zazpívaly oblíbené lidovky. „Když jsem byla malá holka, doma jsme drávali peří každý rok. Vždycky v zimě a byla to pro nás děti taková zábava, rádi jsme poslouchali, co si ty dračky vyprávěly,“ vzpomíná Jana Machalová.

NO COMMENT: Tradiční draní peří (zdroj: ČT24)

Čím se ale dračky v Násedlovicích odlišují od těch tradičních, je přítomnost muže – draní peří totiž bylo vždycky záležitostí samotných žen. Pana Jankůje ale tato práce baví. Husy chová už od nepaměti. „Dokud budu, tak budou i husy. Moje žena sice řekla, že už chátrám, ale já ty husy ještě vypěstuju,“ říká s úsměvem Jan Jankůj. 

Tradice draní peří se už ale zřejmě dlouho neudrží. Chovatelů hus každý rok ubývá, stejně tak je to i s draním – mladá generace už o něj nejeví zájem. „U nás byl rybník uprostřed vesnice a  byl plný husí. Já jsem tam vždycky honila ty naše, aby si vybraly hůserů pěkných, aby bylo hodně hůsat. Chodila jsem to pást, chodila jsem tomu na pumpelišu… vždycky jsem si uvázala takovú nošu velkú, že jsem se tím nemohla ani jít,“ vzpomíná paní Machalová.

Spolu s chováním hus mizí také nefalšované duchny vyplněné peřím. Spousta lidí totiž dává přednost umělým vláknům. Důvodem jsou většinou alergie na roztoče, kterým se v peří skvěle daří. V minulosti byla přitom duchna vysoce ceněna, často představovala jediné jmění, které člověk vlastnil.

  • Husí peří zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3329/332848.jpg
  • Draní bývalo na vsích společenskou událostí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3329/332845.jpg
  • O obývacím pokoji Jankůjových se dere peří každoročně zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3329/332843.jpg
  • Tradiční ruční draní peří zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3329/332841.jpg