Ve Vítkově si dnes připomínají výročí upálení Jana Zajíce předáváním cen

Vítkov - Před třiačtyřiceti lety vzplála lidská pochodeň číslo dvě. Oběť Jana Zajíce, který protestoval proti srpnové okupaci vojsky Varšavské smlouvy, si dnes lidé připomínají ve Vítkově. Nadační fond, který nese jeho jméno, dnes ocenil dva mladé lidi.

Po Janu Zajícovi zůstal jen dopis na rozloučenou. 25. února 1969 se na Václavském náměstí po vzoru Jana Palacha upálil. Neunesl ztrátu svobody. Bylo mu osmnáct let. „Domníval se, že když přinese tuto největší oběť, dokáže národ zburcovat k tomu, aby se postavil proti těm okupantům,“ myslí si předseda Správní rady Nadačního fondu Ceny Jana Zajíce Pavel Smolka. Dvacet let se komunisté snažili vymazat jméno Jana Zajíce z paměti národa. Jeho hrob kdysi dokonce hlídala i Státní bezpečnost a vojáci. Po revoluci se ale situace změnila.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Ze Zajíce se stal hrdina, Vítkovští po něm přejmenovali náměstí a každý rok mu vzdávají poctu při udílení cen s jeho jménem za mezinárodní úspěchy ve sportu, informačních technologiích nebo ve fyzice. Dnes si cenu odnesou dva studenti - Aleš Kajzar a Stanislav Průcha. Nadační fond Jana Zajíce rozdává ceny dvacet let. Za tu dobu si je odneslo už třiatřicet žáků a studentů z regionu.