Jazzman Hnilička slaví osmdesátiny

Brno - Slavnostní koncert, oslavující známého jazzového trumpetistu a skladatele Jaromíra Hniličku, se uskuteční dnes večer v Besedním domě. Záštitu nad koncertem převzal prezident Václav Klaus, který je známý jako příznivec jazzové hudby. Hniličkovo jméno obsahuje i Česká kniha rekordů. Muzikant totiž vystupuje už od roku 1955 v Big bandu Gustava Broma.

Ozdobou slavnostního koncertu v Besedním domě bude premiéra nové Hniličkovy skladby Brněnská suita. Jde o autorovo vyznání městu, s nímž spojil většinu své umělecké dráhy. „Já jsem zde v podstatě náplava, čistokrevný 'Čehůn'. Ale Brno mě přijalo velmi dobře, je to jedno z nejhezčích měst, které znám,“ řekl Hnilička.

Brněnskou suitu složil Hnilička pro malý symfonický orchestr. Jednotlivé věty nazvané například Svitava, Zelný rynk nebo Špilberk odděluje pěvecký sbor, který chvíli zpívá i v hantecu. „To je velmi výstižný komunikační prostředek,“ zdůraznil Hnilička.

Hnilička patří k nejuznávanějším českým jazzmanům. Z mnoha jeho kompozic získala největší uznání patrně jazzová mše Missa Jazz. Proslavil se i podáním průkopnické Studie pro čtvrttónovou trubku, kterou pro něj napsal Pavel Blatný. Ke své patrně nejznámější melodii Pozdrav astronautovi (Dobrý den, majore Gagarine), se však Hnilička nehlásí. Autorských práv se zřekl už po roce 1968 v reakci na okupaci Československa.