Zlínští studenti strávili noc na univerzitě

Zlín - Studenti Univerzity Tomáše Bati se připojili k Noci univerzit – celostátnímu protestu proti připravovaným reformám vysokých škol, které si kladou za cíl zavést školné či omezit pravomoce akademických senátů. Diskusi nejen s představiteli akademické obce v Univerzitním centru nakonec ale přihlíželo jen několik desítek studentů.

Po dlouhé době zůstalo zlínské Univerzitní centrum v noci na dnešek o několik hodin déle otevřené než jindy. I tak v něm ale vládl nečekaný klid. Noc univerzit – jedna ze studentských akcí upozorňující na plánované vládní reformy – se ve Zlíně s velkým zájmem nesetkala. Organizátoři očekávali účast 150 studentů, nakonec jich dorazily ale jen dvě desítky.

„I s tím jsme museli počítat, akce byla svolána narychlo, takže se to může stát,“ řekl organizátor Michal Rudecký. Studenti chtěli veřejnosti vysvětlit, proč se jim reforma vysokého školství, kterou tým ministra Josefa Dobeše připravuje, nelíbí. Návštěvníky lákali na výstavu mladých designérů Baťovy univerzity i diskusi s představiteli akademické obce. Program ukončil dokument o protestech studentů na rakouských vysokých školách v roce 2009.

Michal Rudecký o studentských protestech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod