Hygienici zavřeli další školu na Zlínsku

Liptál (Vsetínsko) - Krajští hygienici doporučili uzavřít další školu na Zlínsku. Vedle mateřské školky ve Fryštáku zůstane bez dětí i základní škola v Liptále na Vsetínsku. Důvodem jsou překročené limity výskytu minerálních vláken v ovzduší.

Do příští středy dostalo všech 175 žáků liptálské školy ředitelské volno. Do té doby chce škola zajistit provizorní podmínky pro zajištění výuky.

Rodiče dětí by měli zůstat v klidu. Zvýšené koncentrace minerálních vláken sice překračují hygienickou normu, podle odborníků ale nejsou podobně karcinogenní jako vlákna azbestová. I minerální vlákna sice pronikají do plicních sklípků a dráždí ke kašli, dětem ale nehrozí zdravotní riziko, jako by tomu bylo v případě azbestu. „Dostávají se vdechováním až do plicních sklípků a mohou ve svém důsledku zhoršit samočisticí funkci plic,“ řekla ČT hygienička Ivana Lukašíková.

Ředitelka školy Věra Halová (zdroj: ČT24)

Škola rodiče o vzniklé situaci informovala dopisem ředitelky školy. Pět dní ředitelského volna využije škola k úpravě části objektu, kde zvýšené koncentrace naměřeny nebyly. Školní trakt, kde dosud probíhala výuka výtvarných dílen, zdaleka stačit nebude. Některé děti se tak vrátí do mateřské školy, která dá škole část prostor k dispozici, a další třídy se pak budou učit přímo na obecním úřadě.

Radnici i školu zjištění hygieniků zaskočilo. Škola totiž prošla rozsáhlou rekonstrukcí, která skončila před dvěma lety. Radnici teď čeká složitý úkol. Bude muset najít částku několika tisíc korun, aby závady na stavbě odstranila a děti se mohly vrátit zpět do školy.