Underground mezi studenty středních škol

Ostrava - Druhá neoficiální kultura v bývalém Československu je hlavním tématem dvoudenní studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě. Pořádá ji občanské sdružení Pant, které se věnuje dějinám 20. století. Studenti měli také jedinečnou příležitost setkat se s lidmi z undergroundu.

Underground. Vyjadřoval touhu po svobodě a odpor vůči komunistické moci. Mladým lidem se jeho význam stále více vzdaluje. Podle historiků je to chyba. Občanské sdružení Pant, jehož vlajkovou lodí je výukový portál moderní dějiny.cz, to chce změnit. „Je třeba připomínat lidi, kteří našli tu odvahu nějakým způsobem se té moci postavit,“ říká učitel dějepisu Petr Šimíček. Nejcennější je, když se mladí lidé dozvědí o undergroundu právě od těch nejpovolanějších - tedy přímých pamětníků. Třeba Miroslav Skalický - na počátku sedmdesátých let založil kapelu, psal texty, organizoval večery poezie a hudby. Vysloužil si za to na jeden a jeden a půl roku vězení. 

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

„My jsme si ani neuvědomovali, že nás můžou za něco takového zavřít. Taky, když to dneska vyprávíme někomu, tak tomu nechce věřit, že to bylo možný. Ale i když to bylo občas drsnější, vzpomínám na to rád a neměnil bych. Znovu bych šel rád do kriminálu, abych si mohl prožít to, co jsem prožil i se všemi těmi následky,“ svěřil se pamětník Jiří Skalický. Dvoudenní konference vyvrcholí dnes večer v hudebním klubu Garage. Vystoupí tam legendární skupina Plastic People of the Universe.