Olomoucká nemocnice má nového ředitele

Olomouc - Fakultní nemocnice v Olomouci má nového ředitele. Romana Havlíka do funkce jmenoval ministr zdravotnictví Leoš Heger. Ve funkci tak nahradil Radomíra Maráčka, který v souvislosti s výkonem své funkce stojí před soudem. Nový šéf nemocnice chce dobře hospodařit a pro pacienty zajistit  kvalitní péči.

Šestačtyřicetiletý Roman Havlík změnil křeslo. Dosud totiž ve Fakultní nemocnici zastával funkci náměstka léčebné péče. Na starosti bude mít více než tři tisícovky zaměstnanců na padesáti pracovištích. „Jsem tři roky členem nejužšího managementu FN a jsem zcela ztotožněn s tím, jakým směrem se vydala a jak funguje,“ vyjádřil se. Největší zdravotnické zařízení v kraji hospodaří v kladných číslech, loni s přebytkem dvaačtyřiceti milionů korun.

„My si slibujeme další ekonomický rozvoj té nemocnice a předpokládáme, že udrží dobré výsledky,“ uvedl mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Vlastimil Sršeň.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Hlavním cílem nového ředitele je kvalitní péče o pacienty, ale také další snížení počtu lůžek. Letos celkem o padesát. Nevylučuje ani propouštění zaměstnanců. „Myslím si, že k určitému zeštíhlení dojde, ale nebude razantní ani necitlivé, prostě chceme zlepšit organizaci a využití našich kapacit,“ tvrdí Havlík. Největší investice, kterou nemocnice v příštích letech plánuje, je přestavba historické budovy. Přijde na téměř dvě miliardy korun. Roman Havlík vystřídal v čele nemocnice Radomíra Maráčka. Ten v souvislosti s výkonem své funkce čelí před soudem obžalobě ze tří trestných činů. „Dá se říct, že to byla moje pravá ruka, řadu věcí jsme rozpracovávali společně, takže v tomto je to určitá satisfakce,“ okomentoval situaci bývalý ředitel Maráček. Nový šéf nemocnice ale nepočítá s tím, že by nemocnice uzavírala některá oddělení nebo utlumovala obory.

Vydáno pod