Na jižní Moravě je zimní sezóna téměř u konce

Jižní Morava – Teplé počasí posledních dnů kazí zimní sportovní radovánky. Svahy níže položených sjezdovek se prázdní, městská kluziště ukončila sezónu. Na rybnících zbyla jen tenká ledová krusta. Vodohospodáři začali v obavách před další oblevou a sesuvem ledových ker upouštět vodu z Brněnské přehrady. Podle meteorologů se sice ještě ochladí, zimu už ale čekat nemáme.

Vstoupit na led brněnské přehrady by se neodvážil už ani kaskadér. Třiceticentimetrová vrstva ledu, kterou si chválili bruslaři ještě před několika týdny, se změnila v nestabilní ledovou krustu. Sportovci opustili nejen jihomoravské přehrady a rybníky, zavřená už jsou i městská kluziště.

Lyžařům ještě slouží areál v Olešnici, i tady už se ale zima pomalu vzdává. „Na tom blátě to není ideální, ale člověk by měl do poslední chvíle využít toho sněhu a lyžování, dokut to jde,“ uvedl dnes lyžař Viktor Štejnar. „Je to mokrý, to je pravda, ale jezdí se na tom ještě dobře,“ pochvalovali si na jednom ze dvou posledních otevřených svahů v kraji malí lyžaři. 

Tloušťka ledu na vybraných vodních nádržích

Vranov 9 cm

Nové mlýny (všechny tři nádrže) 0 cm

Brno 21 cm

Letovice 15 cm

Horni Bečva 29 cm

Bystřička 25 cm 

Zdroj: Povodí Moravy

O výhledu počasí hovoří Jitka Kučerová z ČHMÚ (zdroj: ČT24)

Na sjezdovce ještě zůstává 60 cm technického sněhu, v některých místech už je ale svah rozměklý a vydřený. „Teď se teprve ukáže, jak rolbisti umí pracovat se sněhem. Musí pěkně přehrnovat a upravovat tak, aby byl svah na ráno zase připravený,“ popsal provozovatel skiareálu v Olešnici Pavel Hlaváček. V Olešnici doufají, že jim sezóna vydrží ještě alespoň 14 dnů, zasněžovat už se ale nechystají.

„Protože přechází aktuálně studená fronta, za ní se trochu ještě ochladí. Příští týden noční teploty můžou být ještě kolem 4 stupňů pod nulou. Drastické mrazy, které byly v lednu a únoru, už se ale nevrátí,“ potvrdila meteoroložka Jitka Kučerová.

Vodohospodáři v obavách před povodňovou vlnou začali vypouštět Brněnskou přehradu. „Hladinu snižujeme na zimní kótu, tedy asi 4 metry pod letní standard, na který jsou Brňané zvyklí v létě,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. Nad brněnskou přehradou už velké zásoby vody ve sněhu neleží, toto vypouštění by proto mělo být poslední.

Lyžování na Zlínsku

Pustevny 55 cm

Soláň - Karolinka 70 cm

Razula – Velké Karlovice 80 cm

Troják 60 cm

Kyčerka 80 cm

Svah Zlín 110 cm

Stupava 60 cm

Zdroj: ČHMÚ

Lyžování na jižní Moravě

V kraji jsou v provozu už jen vleky v Olešnici na Blanensku, kde leží asi 70 centimetrů sněhu, a v Němčičkách na Břeclavsku. Na víkend se patrně podaří připravit pro provoz ještě momentálně uzavřený svah v Hodoníně u Kunštátu. Vlekaři se ale již pomalu loučí se sezonou, počasí v regionu je totiž jarní.