Legendární koupaliště Baťák zmizí, začala demolice

Zlín – Definitivní konec zlínské legendy – bagry začaly rozebírat někdejší koupaliště Baťák v unikátní lokalitě přímo v centru krajského města, v sousedství univerzity a autobusového nádraží. Na jeho místě vznikne supermoderní laboratorní centrum zlínské Baťovy univerzity za více než 600 milionů korun.

Na jedné straně legendární městský bazén, na druhé ostuda Zlína. Dvě tváře koupaliště, kterému ve Zlíně nikdo neřekl jinak než Baťák. Příjemnou minulost plovárny ze 30. let vystřídala po roce 1989 vietnamská tržnice. Když zmizeli i obchodníci, přišli na jejich místo bezdomovci a areál řadu let chátral. Několik požárů pak už jen dokonalo dílo zkázy. 

Žalostný stav lokality, která se v průběhu let stala ostudou Zlína, se má brzy změnit k lepšímu. V místě bývalé plovárny by měly vyrůst moderní laboratoře technologické fakulty zlínské univerzity. Stavba za více než půl miliardy korun má zatím zpoždění, nejprve se protáhlo schvalování dotací, pak výběr generálního zhotovitele. Hotová by měla být na podzim 2013.

Padesátimetrový bazén navrhl v roce 1939 československý architekt Vladimír Karfík, který jako zaměstnanec firmy Baťa ve 30. letech postavil celou řadu známých staveb – například Baťův mrakodrap a Společenský dům, dnes Hotel Moskva. Plovárna s původním názvem „U továrny“ nabízela obyvatelům Zlína nebývalý komfort – šlo o jediný otevřený bazén ve městě, který disponoval ohřívanou vodou. Koupaliště bylo v listopadu 1944 zasaženo pěti leteckými pumami. Fungovalo ale dalších 45 let s lidovým názvem Baťák navzdory režimu. Slavná plovárna nepřežila až rok 1989.