Posledním postupujícím do play-off je Zlín, mistr z Třince končí

Zlín/Praha – O osmičce pro play-off je jasno. Hokejisté Třince totiž prohráli v rozhodujícím pátém předkole utkání Česká pojišťovna play-off Tipsport extraligy na ledě Zlína 2:4 a mistrovský titul neobhájí. Domácí naopak potvrdili, že se jim klíčové duely daří – páté či sedmé utkání sérií play-off hráli v historii nejvyšší domácí soutěže posedmé a pokaždé uspěli. Ve čtvrtfinále narazí Zlín na Plzeň. Duel určil i zbývající dvojici Sparta – Brno. Série startují na západě Čech a v Praze v sobotu 10. března. Už o dva dny dříve začnou souboje mezi Pardubicemi s Vítkovicemi i Libercem a Českými Budějovicemi. O těchto dvojicích bylo rozhodnuto po skončení dlouhodobé části.

Zlín se trefil v utkání třikrát v přesilovkách a jednou ve vlastním oslabení. Po dvou gólech a jedné asistenci si připsali Marek Melenovský a Ondřej Veselý. Obránce domácích Radim Tesařík oslavil postupem svůj jubilejní 900. start v nejvyšší soutěži.

Rozhodující duel provázela značná nervozita a častá vyloučení. V přesilovkách se Oceláři trápili, trestuhodně promarnili minutovou hru pěti proti třem. Zlín sice v prvních dvou přesilovkách rovněž vyšel naprázdno, ovšem při vyloučení obránce Lojka už po 17 sekundách Ondřej Veselý po přihrávce Melenovského otevřel skóre.

Do druhé třetiny vstoupil Zlín agresivně a soupeře zatlačil do jeho obranného pásma. Za pouhých deset sekund po vyloučení Kůrky přidal aktivní Melenovský druhou branku. Hosté se sice snažili otočit výsledek, jejich kombinačním akcím chyběla přesnost a moment překvapení. Jenže místo nadechnutí se hosté po zbytečném vyloučení Polanského opět dostali pod tlak a i třetí přesilovku po sobě Zlín potrestal.

Třinecké vyhlídky na otočení výsledku definitivně pohřbil začátek závěrečné třetiny. Po chybě na útočné modré čáře zachytil špatnou rozehrávku soupeře hbitý útočník Ondřej Veselý, který v oslabení přesnou střelou mezi chrániče brankáře Hamerlíka přidal čtvrtý gól. Dvě minuty před koncem sice ještě vstřelil třinecký Hampl druhou branku. Zlín si už ale v závěru pohlídal postupové vítězství.

SG Zlín - HC Oceláři Třinec 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. Veselý (Melenovský), 22. Melenovský (Galvas, Veselý), 35. Melenovský (Čajánek), 42. Veselý - 37. Orsava z trestného střílení, 58. Hampl (Zíb). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:7. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6322. Konečný stav série: 3:2.

Josef Turek (Zlín): „Byl to náš nejlepší zápas v předkole play-off. Do utkání jsme šli s tím, že jsme bojovali o všechno. Věděli jsme, jakou má Třinec sílu, což potvrzovala celá série, která byla enormně vyrovnaná. Měli jsme víc ze hry, hráli jsme dobře a zaslouženě jsme postoupili do čtvrtfinále. Plzeň nás porazila čtyřikrát po sobě, z toho dvakrát po samostatných nájezdech. Na sérii s ní se proto těšíme, neboť jí máme co vracet.“

Jan Tlačil (Třinec): „Udělali jsme několik hrubých chyb, které soupeř nekompromisně potrestal. Zlínu se dařilo v přesilovkách a vyhrál zaslouženě. Třinecký tým nezačal sezonu dobře. Snažili jsme se mužstvo oživit, a to přineslo postup do předkola play-off. V něm jsme se Zlínem odehráli v pěti zápasech vyrovnanou sérii a v dané situaci to bylo maximum.“

Vzájemná bilance dvojic pro play-off

Sparta s Brnem budou hrát proti sobě v play-off poprvé. V tomto ročníku Pražané vyhráli nad Kometou dvakrát v běžné hrací době a dvakrát prohráli v nastavení.  

Plzeň se Zlínem se potkaly ve vyřazovací části dvakrát, naposledy v semifinále v roce 2004 vyhrál Zlín 4:1 na zápasy. V roce 1995 ve čtvrtfinále uspěl také Zlín, když vyhrál hladce 3:0 na utkání. V aktuálním ročníku v základní části vyhrála všechny zápasy Plzeň, dvakrát z toho se jí to povedlo až po samostatných nájezdech. 

Program čtvrtfinále play-off hokejové extraligy:

Čtvrtek 8. března - 1. zápasy:
18:10 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Vítkovice Steel (vzájemné zápasy v této     sezoně: 2:1 SN, 3:5, 3:4, 4:2),
18:30 Bílí Tygři Liberec - HC Mountfield České Budějovice (4:2, 3:2, 1:3, 1:2 PP).

Pátek 9. března - 2. zápasy:
18:00 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Vítkovice Steel,
18:10 Bílí Tygři Liberec - HC Mountfield České Budějovice (ČT4).

Sobota 10. března - 1. zápasy:
17:30 HC Sparta Praha - HC Kometa Brno (3:4 SN, 3:0, 2:1, 4:5 PP),
HC Plzeň 1929 - PSG Zlín (3:2 SN, 3:1, 4:3 SN, 2:1).

Neděle 11. března - 2. zápasy:
17:00 HC Sparta Praha - HC Kometa Brno,
18:10 HC Plzeň 1929 - PSG Zlín (ČT4).

Pondělí 12. března - 3. zápasy:
17:30 HC Vítkovice Steel - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice,
18:10 HC Mountfield České Budějovice - Bílí Tygři Liberec

Úterý 13. března - 4. zápasy:
17:30 HC Mountfield České Budějovice - Bílí Tygři Liberec,
17:40 HC Vítkovice Steel - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (ČT4).

Středa 14. března - 3. zápasy:
17:30 PSG Zlín - HC Plzeň 1929,
18:00 HC Kometa Brno - HC Sparta Praha.

Čtvrtek 15. března - 4. zápasy:
17:30 PSG Zlín - HC Plzeň 1929,
18:00 HC Kometa Brno - HC Sparta Praha. 

Vydáno pod