Podniky v MS kraji potřebují více absolventů technických oborů

Ostrava - Málo technických pracovníků a stále méně zájemců o studium technických oborů. Podniky i školy v Moravskoslezském kraji mají strach o svou budoucnost. Přestože platy pracovníků v průmyslu přesahují krajský průměr až o 50 procent, lidé stále častěji preferují humanitní obory.

Tomáš Ježík studuje třetím rokem obor mechanik seřizovač. Že by si po ukončení studia nenašel práci – z toho strach nemá. Podobně jsou na tom i další studenti technických oborů. Strach mají naopak zástupci velkých průmyslových podniků v kraji. Zájemců o technické obory je stále méně. A letošní rok není výjimkou. „Náš region ztratí svou konkurenční výhodu, která spočívá právě v těch technicky vzdělaných lidech,“ obává se viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj. Obavy o kvalitní zaměstnance už začínají mít také firmy, které se orientují na IT. Nové pracovníky přijímají v podstatě neustále. „Z těch prognóz, které vidíme, tu obavu určitou máme. V této chvíli na to reagujeme tak, jak můžeme, že se snažíme ve spolupráci se školami ty lidi orientovat na ty technické obory,“ říká personální ředitel společnosti Tieto Czech Jaroslav Durda.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Jenomže i technické střední školy mají problém. Žáků, kteří se na ně hlásí, ubylo o několik desítek procent. „Máme celkem 850 studentů a v tomto školním roce odejde asi 300 čtvrťáků,  tolik studentů do prvního ročníků skutečně nenabereme,“ potvrzuje ředitel Střední průmyslové školy Frýdek-Místek Martin Tobiáš. „Je to především problém základních škol, kde je třeba vytvářet povědomí o technice, o přírodovědných oborech tak, aby ti žáci už při výběru střední školy měli více jasno,“ myslí si personální ředitel Vítkovice, a.s. Martin Lehocký.

Na výběr té správné střední školy mají žáci ještě týden, přihlášky mohou podávat do 15. března. Podniky v kraji nevylučují, že budou muset technické pozice obsazovat pracovníky ze Slovenska a Polska.