Mitas kvůli problémům do zóny v Holešově nepůjde

Holešov/Otrokovice - Závod na výrobu pneumatik Mitas upustil od svého záměru přesunout svůj závod z Otrokovic do Holešova. Ani po třech letech vyjednávání s lidmi, kteří žijí v okolí průmyslové zóny, se firmě nepodařilo rozptýlit jejich strach ze znečištění podzemních zdrojů pitné vody. Holešov tak definitivně přišel o největšího investora, který o přesun do státem podporované zóny projevil zájem.

Holešovská průmyslová zóna leží v oblasti prameniště pitné vody. V hydrogeologickém průzkumu Mitas sice připustil, že bude ročně vypouštět desítky tun emisí do ovzduší, ale obyvatele ujišťoval, že provoz pneumatikárny splní všechny zákonné normy. Jenže podle autora posudku Zdeňka Vacka by takový závod v zóně neměl vůbec vzniknout.

Hydrogeolog Zdeněk Vacek

"Vodní zdroj pod zónou je jedinečné kvality, jeho kapacita může být až 200 litrů za vteřinu. Holešovský podzemní zdroj není tak náchylný na znehodnocení, tedy pokud ho neznečistí člověk například průmyslovou výrobou. Je nutná korekce plánů na zastavění zóny, je nutné úplné vyloučení podobných investic, jako je pneumatikárna."

Na veřejných setkáních Mitasu s lidmi z Holešova a okolních obcí byla opakovaně velmi bouřlivá atmosféra. Občanská sdružení Ohnica, Za zdravé a krásné Holešovsko a holešovský zastupitel Josef Bartošek dokonce podali trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení životního prostředí.

Mitas potvrdil, že se stěhováním z Otrokovic už spíše nepočítá. Holešovská zóna přišla o největšího zájemce, který chtěl v zóně investovat miliardu a přinést pracovní místa pro 550 zaměstnanců.

Ředitel Jakub Černoch o průmyslové zóně v Holešově (zdroj: ČT24)

Vedení společnosti Industry Servis ZK, která má zaplnění zóny na starosti, doufá, že rozhodnutí Mitasu ještě zvrátí. „Rozhodně to pro nás není dobrá zpráva. Mitas byla firma s největším potenciálem pracovních míst, které se chtěla v zóně usídlit,“ řekl výkonný ředitel Jakub Černoch.

V Otrokovicích vítají Mitas s otevřenou náručí

Mitas už v Otrokovicích sídlo má, pronajímá si halu v areálu společnosti Barum Continental. Už dlouhou dobu hledá místo, kam se přestěhuje. Z areálu Barumu se přesune na druhý konec města do Tomy.

Společnost vyrábí pneumatiky pro zemědělské a stavební stroje, vysokozdvižné vozíky a sportovní motocykly v závodech ve Zlíně, Otrokovicích, Praze a v srbském městě Ruma.

V holešovské zóně je zatím jediná firma

Státem podporovaná zóna v Holešově vznikla v roce 2009, její vybudování stálo 1,6 miliard korun. Ambiciózní projekt Zlínského kraje zatím naráží na nezájem investorů. Z celkové rozlohy 360 hektarů jsou zastavěny pouze čtyři. „Nelze to vnímat tak kriticky, vyjednávání s investory je standardně dlouhodobý proces. Obvykle to trvá dva až tři roky, ale v současné době je to ještě posíleno ekonomickou krizí,“ myslí si Černoch.

Do zóny se zatím přestěhovala jediná firma. V ostrém kontrastu s Holešovem je sedmihektarová zóna v Lukově, kam se stěhuje už pět investorů.