Lidé si kvůli ceně vajec pořizují domů slepice

Ostrava - Ceny vajec neklesají, lidé si proto pořizují domů slepice. Majitelé drůbežáren v Moravskoslezském kraji mají největší tržby v historii, oproti loňsku prodají pětkrát více slepic.

Osm třicet ráno. V Košatce je zájem o nosnice velký. Kamion jich tady přivezl pět set. Před sebou má dalších šest zastávek, pravidelně se vrací prázdný. Lidé už tady pro vejce do obchodu chodit nechtějí. „Prodáváme asi pětinásobně více než minulý rok,“ potvrdil Martin Dvouletý z drůbežárny Bohumín.

Místo slepic si pořídili anglický trávník a okrasné rostliny. Teď někteří lidé z regionu mění své skalky zase za kurníky. Těm, kterým v kurníku nekvokají slepice, si budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. V některých ostravských hypermarketech by dnes dali za jedno vejce skoro pět korun. Levněji lidé nekoupí ani na českých trzích.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Za hranicemi ale milovníci vaječné omelety taky příliš neušetří. Cena vejce v Chalupkách - čtyři koruny. „Chodí tady stovky lidí z Česka, denně prodám takové dva vozíky plné vajec,“ říká spokojeně prodavačka Justyna Kwiatoń. Vajíčka už začali využívat jako záminku i zloději. V Bartošovicích na Novojičínsku okradli seniory – přišli k nim s prosbou, zda nemají k prodeji právě vajíčka.