Průmyslové podniky přesvědčují školáky, aby studovali technické obory

Ostrava - Do zítřka si musí školáci vybrat střední školu. Průmyslové podniky o ně mají velký zájem. Potřebují totiž dvojnásob odborníků než kolik se jich hlásí na střední školy a učiliště. Zástupci škol pro ně ale nemají dobrou zprávu. Zájemců o studium technických oborů je opět méně než v loňském roce.

Firmy v Moravskoslezském kraji o školáky bojují už teď. Pořádají pro ně exkurze a chtějí je přilákat do provozů. Svářeči, obráběči kovů, mechanici a techničtí pracovníci se znalostí angličtiny a ruštiny - profese, které aktuálně v podnicích v Moravskoslezském kraji chybějí nejvíce. „V tuto chvíli evidujeme nedostatek pracovníků na pozici obsluha CNC, což znamená studenty na oboru mechanik, seřizovač,“ uvedla příklad personalistka společnosti Ostroj Lucie Nestrojová. A bude hůře. Dětí, které se chtějí věnovat technice, je stále méně. „Abychom mohli pokrýt budoucí potřeby, tak by bylo potřeba, aby dnes nastupoval do technických oborů zhruba dvojnásobek studentů, než nastupuje,“ potvrdil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Počet zájemců o studium technických oborů klesá nejen v Moravskoslezském kraji každým rokem. Platy technických pracovníků přitom celostátní průměrnou mzdu překračují o 50 procent.