Tabule na dálnici upozorní řidiče na vozidlo jedoucí v protisměru

Ostrava - Program za půl milionu korun zachycující auta jedoucí v protisměru. V Ostravě jej testovalo ředitelství silnic a dálnic. Speciální kamery umístěné na mýtných branách v celé České republice budou předávat informace o špatně jedoucích vozidlech do dopravně informačního centra v Ostravě.

Krátce po dvanácté hodině zavírají policisté pruh dálnice u Kroměříže. Úsekem projíždí v protisměru auto s odborníky, kteří testují, zda se zpráva o špatně jedoucím vozidle dostane až do dopravně informačního centra v Ostravě. Příchozí akustický signál znamená pro pracovníky Národního dopravního a informačního centra povinnost kontaktovat dálniční policii ČR. Ověřená informace se už za několik okamžiků dostává na tabule umístěné nad dálnicí. Motoristy varuje na špatně jedoucí vozidlo. „Příslušný text se na informačních tabulích objeví v řádu několika vteřin a to na třech předcházejících informačních tabulích, tak, aby řidiči měli čas zareagovat,“ uvedl vedoucí Národního dopravního informačního centra Ctirad Weissmann.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Tímto zkušebním provozem a dnešním testem jsme si ověřili, že námi navržený způsob detekce jízdy v protisměru funguje a že ho můžeme rozšiřovat i na další úseky,“ říká za Ředitelství silnic a dálnic ČR René Poruba. Nový systém má do budoucna pomáhat chránit řidiče, jedoucí ve správném směru. Jízda v tom špatném totiž v Česku není žádnou výjimkou. V Moravskoslezském kraji se takto naposledy projel řidič mezi Českým Těšínem a Frýdkem-Místkem minulý týden. „Tento řidič způsobil dopravní nehodu s jiným osobním vozidlem, ta se naštěstí obešla bez zranění. Řidič měl více než 1,8 promile alkoholu v dechu,“ řekla mluvčí PČR Daniela Vlčková. Za jízdami v protisměru stojí podle policistů nejčastěji právě alkohol. Řidiči, kteří se informaci o špatně jedoucím vozidle dozvědí, mají podle nich co nejrychleji opustit dálnici.