Festival dokumentů Jeden svět dorazil i do Ostravy

Ostrava – Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět startuje v pondělí i v Ostravě. Pražská část přehlídky začala 6. března, poté se k ní připojila další města, také Opava, Olomouc, Přerov, Rožnov pod Radhoštěm, Prostějov či Třinec. Letos je mimopražských festivalů celkem čtyřicet.

„Festival zahájíme vernisáží výstavy s názvem Ukradené dětství: dětská práce očima čtyř českých fotografek,“ uvedl Vladimír Šmehlík, dramaturg Centra kultury a vzdělávání Ostrava, které ostravskou část festivalu organizuje.

Projekce dohromady asi šedesáti filmů bude celý týden na čtyřech místech moravské metropole - v kině Art, Minikinokavárně, v klubu Atlantik a v Antikvariátu a klubu Fiducia. Ten připravuje i jednu z doprovodných akcí – protest proti katastrofálnímu stavu bývalého obchodního domu Ostravica v centru města.

Organizátoři filmy tématicky rozdělili. V kině Art budou dokumenty o válkách, epidemiích a jiných katastrofách, v Minikinokavárně mohou diváci očekávat spíše příběhy jednotlivých lidí, které se dějí na pozadí závažných událostí. „V Atlantiku promítneme české snímky,“ řekl Šmehlík. Fiducia se zaměří na filmy, které se zabývají občanskou společností.

Stěžejním motivem celé letošní přehlídky jsou aktuální témata. Hlavní kategorie se jmenuje Protesty, nepokoje, revolta a obsáhne dokumenty o událostech v arabském světě, ale také v Řecku nebo USA.