Policisté na Novojičínsku se zaměřili na kamiony

Nový Jičín - Policisté a celníci na Novojičínsku spustili rozsáhlou bezpečnostní akci na silnicích regionu. Během dvaceti čtyř hodin kontrolují především kamiony kvůli přetížení nebo technickému stavu. Podle poznatků celníků z Moravskoslezského kraje neprojde kontrolou hmotnosti asi deset procent nákladních aut.

Mobilní váha celníků se dopoledne v Kuníně na Novojičínsku nezastavila. Zařízení napojené na počítač umí velmi rychle vyhodnotit, zdali je kamion přetížený. Celníci zahájili měření po zimní přestávce. Plánují kontroly hmotnosti kamionů minimálně dvakrát do měsíce. „Dlouhodobě můžeme říct, že zhruba každý desátý kamion, který jsme zvážili, byl přetížený,“ uvedl Roman Kocman z Celního úřadu Ostrava.

Nehody kamionů na Novojičínsku z posledních měsíců: Převrácená souprava u Příboru zablokovala v lednu na několik hodin celou vozovku hlavní silnice do Frýdku-Místku. Jiný řidič těžkého kolosu v říjnu u Petřvaldu naboural do právě opravovaného mostu, který pak museli silničáři zbourat a postavit nový. Policisté proto kontrolovali také alkohol u řidičů nebo technický stav kamionů.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Do akce se na čtyřech místech Novojičínska zapojilo dvacet policistů a celníků. Od páté hodiny ranní se zaměřili na alkohol, dopoledne pak na kontroly nákladu. „Operativně řešíme dopravu, hledáme věci pocházející z trestné činnosti, pátráme po osobách. Kontrolujeme také bezpečnostní přestávky řidičů,“ upřesnil mluvčí Policie ČR Nový Jičín Petr Gřes. Během dopoledne zastavily hlídky asi 300 motoristů. Policisté budou na silnicích Novojičínska až do sobotního brzkého rána.