Spor o dům v Olomouci

Olomouc - Obyvatelé domu číslo 3 na Žerotínově náměstí v Olomouci kritizují jeho prodej. Objekt, který je v majetku města, totiž získal soukromý investor. A to i přesto, že současní nájemníci usilovali o odkup a přistoupili na radnicí stanovenou cenu. Vedení magistrátu ale tvrdí, že o koupi bytů neměli zájem všichni lidé. Město pak dům prodalo společnosti, která podala nejvyšší nabídku.

Pavel Kleisl se do bytu v prvním patře domu číslo tři na Žerotínově náměstí poblíž centra Olomouce přestěhoval před více než deseti lety. Zaplatil dluh na nájemném za předchozího obyvatele a pustil se do rekonstrukce. Věřil, že v budoucnu bude byt jeho. Když prodej domu nabyl konkrétních obrysů, Pavel Kleisl obešel některé náměstky primátora a zjišťoval, jakým způsobem mohou nájemníci byty odkoupit. Zástupci města mu údajně přislíbili, že současné obyvatele upřednostní. Pak ale komunikace ze strany radnice ustala. Až z novin se tak lidé dozvěděli, že magistrát prodá dům obálkovou metodou. „Tak jsem to vzal na sebe a s pomocí rodiny a bankovního úvěru bychom byli schopni tady ten dům odkoupit od města a zafinancovat opravy,“ tvrdí nájemník Pavel Kleisl.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Přes veškerou snahu nájemníků ale zastupitelé koncem února odsouhlasili prodej domu soukromé společnosti. Vedení magistrátu tvrdí, že o koupi bytů měl ze strany obyvatel v rozhodném okamžiku zájem jediný člověk – Pavel Kleisl. Jeho nabídku tak museli posuzovat stejně jako návrh soukromého investora. „Tato společnost nabídla částku, která byla vyšší a pravidla této soutěže byla vypsána takovým způsobem, že vyšší bere,“ vyjádřil se náměstek primátora Martin Major. Prodej domů v majetku města dlouhodobě kritizují opoziční zastupitelé. „Z hlediska dluhové pasti, do které se město řítí, tak je docela nerozum ty domy prodávat,“ myslí si opoziční zastupitel Jiří Rozbořil. Město, které se v minulosti zbavilo například Samova paláce nebo domu v Opletalově ulici, teď chystá k prodeji dům U Zlatého jelena. Jeho cenu znalci odhadli na devadesát milionů korun.