Soud zprostil exředitele zoo Fraise obžaloby z korupce a zpronevěry

Hodonín - Hodonínský soud dnes zprostil někdejšího ředitele Zoo Hodonín Miroslava Fraise obžaloby z korupce, zpronevěry a porušování povinností při správě cizího majetku. Podle obžaloby způsobil zahradě statisícové škody. Hrozilo mu za to až pět let vězení. Podle soudce je ale Frais nevinný. Mnohé výpovědi svědků proti exřediteli zoo považuje za podivné a nevěrohodné.

Škoda 400.000 korun vznikla zoo údajně při budování vzdělávacího centra. Byla pro něj objednána výpočetní technika a multimediální zařízení za 800.000 korun. Skutečná cena dodaného zboží je ale prý o polovinu nižší. S exředitelem byl stíhán i dodavatel techniky Pavel Hubačka. Hrozily mu až dva roky vězení. Frais tvrdí, že s touto věcí neměl nic společného, protože se o výpočetní techniku pro centrum staral jeho zástupce. Soudce Jaroslav Klas připustil, že mohlo jít o nedbalost, ne ale o trestný čin.

Frais čelil i obžalobě ze zpronevěry. V roce 2006 prý prodal dřevo ze stromů vykácených v zoo za 80.000 korun. Peníze údajně převzal, nezařadil do účetnictví a použil pro svou potřebu. Frais uvedl, že dřevo někdo ukradl. Neohlásil to, neboť se domníval, že pachatele nepůjde vypátrat.

Hodonínská ZOO
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Audionahrávku označil soudce za nevěrohodnou

Exředitel také čelil podezření z úplatkářství. Prý žádal 50.000 korun za to, že podnikateli provozujícímu v zahradě občerstvení prodlouží nájem. Z vyšetřování vyplývá, že nebyl ani oprávněn nájemní smlouvu uzavřít. Frais vinu popírá. Měla jej usvědčit audionahrávka. Podle soudce je nevěrohodná. 

„Já bych se chtěl rozohnit na adresu svědků v této kauze. Je překvapivé, že údajnou trestnou činnost nenahlásili hned po jejím zjištění, ale až po letech,“ uvedl soudce. Podle něj je pravděpodobné, že Fraise tím chtěli poškodit a vyjít vstříc zoologovi zahrady Jaroslavu Hyjánkovi.

Hyjánek s Fraisem spolu mívali spory, přestože zoolog žije s Fraisovou dcerou. Soudce naznačil, že kauza bude hlavně příběhem o jejich sporech než o korupci či protiprávním jednání, jímž by zoo přišla o značné peníze. 

Kvůli kauze byl Frais z funkce ředitele zoo skoro po 30 letech odvolán. V té době se o něm mluvilo jako o možném budoucím starostovi Hodonína. Zahrada nyní ředitele nemá. Bude se konat výběrové řízení. Frais je jedním z deseti kandidátů. Za jeho působení se zahrada rozrostla ze zookoutku v zahradu s roční návštěvností kolem 125.000 lidí.