Viva la Mamma! Opera, která si dělá legraci sama ze sebe

Brno – Studenti Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně připravili premiéru nového operního titulu. Komická opera italského skladatele Gaetana Donizettiho „Viva la Mamma“ ztvárňuje příběh jednoho operního divadélka a lidí v něm. Dílo, uváděné i pod českým názvem Poprask v opeře, mladí hudebníci nastudovali v originální úpravě Barbary Hass a v původním překladu Václava Málka.

Známé operní hity, zpěváka v hlavní ženské roli, ale také v Brně nedávno zcela aktuální problematiku uzavření operního souboru. To vše, navíc podané s nadhledem a humorem, slibuje studentské zpracování opery Viva la Mamma od Gaetana Donizettiho. Titul někdy uváděný pod názvem Poprask v opeře nastudovali v bezbariérovém divadle Barka studenti Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. 

„Na diváka čeká spousta typických postaviček, jak se už po staletí pohybují v mnohých divadlech. Diváka čeká souboj o post primadony, uvidí nadšeného skladatele, nadějného dirigenta,“ přibližuje obsah díla režisér inscenace a student druhého ročníku operní režie David Kříž. Dvouaktová komická opera totiž nechává diváky nahlédnout do divadelního prostředí jednoho malého operního divadla, které má být uzavřeno. Hrozící katastrofu se snaží odvrátit vždy pohotová Mamma Agáta, kterou ve hře zpívá mužský bas. Pyšnil se jím ostatně i autor díla, jenž sám snad až padesátkrát v této roli účinkoval v neapolském Teatro Nuovo, kde se 21. prosince 1827 odehrála světová premiéra této rozverné opery. 

„Naším záměrem je vykreslit divadelní soubor s jeho typickými postavami, nepůjde nám ale jenom o karikatury. Chceme poukázat na jejich lidskost, jejich obavy i velkorysost. Jde na o to, abychom si výsledek užili my, ale hlavně diváci,“ dodává režisér Kříž. 

Ukázka operní hry Viva la Mamma (zdroj: ČT24)

Brněnská verze originální úpravy titulu Viva la Mamma od německé divadelnice Barbary Hass  zazní v původním českém překladu Václava Málka. Komorní opera Hudební fakulty JAMU ji uvede ve spolupráci s Janáčkovým akademickým orchestrem, složeným z osmi studentů Hudební fakulty JAMU pod taktovkou absolventa oboru dirigování orchestru Gabriela Rovňáka. 

Hlavní roli vysloužilé primadony Mamma Agáty si v alternaci vystřídá Roman Hoza nebo Aleš Procházka, jehož hrdinka bude mít na tváři také mocné strniště. 

Komorní opera JAMU

Komorní opera je součástí Hudební fakulty JAMU v Brně, kde získávají praktické zkušenosti studenti zpěvu, operní režie, orchestrální hry a dirigování v podmínkách simulujících divadelní prostředí a provoz. Komorní opera byla založena roku 1957. Za přibližně čtyři desítky let své existence uvedla více než 150 titulů českého i světového operního repertoáru, přičemž mezi těmito inscenacemi byly i četné premiéry – buď původní díla soudobých skladatelů komponována přímo pro Komorní operu, nebo novodobá díla starých mistrů objevená v archivech. 

Zdroj: JAMU