Policisté objasnili vraždu mladé ženy z roku 1997

Brno – Dlouhých patnáct let čekala na objasnění vražda mladé ženy, která se odehrála téměř na den přesně před patnácti lety v Brně-Líšni. Pachatele se podařilo dopadnout díky srovnání otisků z místa činu se současnou databází. Dnes devětatřicetiletému muži hrozí až výjimečný trest.

Tělo zavražděné dvaadvacetileté ženy našel v bytě její domácí. Podnájemnici se mu nedařilo dlouho zkontaktovat, proto se byt rozhodl otevřít náhradním klíčem. „Mladá oběť byla usmrcena uškrcením a navíc měla několik zranění na hlavě. Policisté na místě zajistili i nástrčkový klíč gola sady, škrtidlo a prázdnou dřevěnou pokladničku, na níž byly stopy po páčení,“ popsala policejní mluvčí Petra Vedrová.

V průběhu vyšetřování kriminalisté zjistili, že si žena přivydělávala poskytováním erotických služeb. I před důkladné pátrání se policie nedostala pachateli na stopu, případ proto po třičtvrtě roce odložila.

Pomohla náhoda – pachatelovy otisky se nedávno dostaly do databáze

„Kolegové z odboru analytiky letos znovu zadali k porovnání daktyloskopickou stopu. Zjistili shodu s otiskem prstu devětatřicetiletého muže. Ten se do systému dostal díky tomu, že se nedávno dopustil několika majetkových trestných činů,“ vysvětlila mluvčí.

Výsledky srovnání elektronického systému následně potvrdili i experti z daktyloskopie. „Podezřelý muž se ke svému činu doznal. Motivem vraždy byly peníze, které poškozené odcizil z pokladničky. Jednalo se asi o dvacet tisíc korun,“ dodala Vedrová.

Vyšetřovatel už muže obvinil z vraždy, podle trestního zákona platného v době spáchání skutku muži hrozí až výjimečný trest. Obviněný si na verdikt počká ve vazbě.