Olomoučtí vědci řeší tajemství záhadné sarkoidózy

Olomouc - Poškodit plíce i další orgány dokáže málo známá choroba – sarkoidóza. V Česku ji mají tisíce pacientů, někdy jsou bez obtíží, jindy ale hrozí i transplantace plic. Občas si ji lékaři spletou i s rakovinou. Její tajemství se snaží rozluštit vědci v Olomouci - a mají mezinárodní úspěchy.

Říká se jí nemoc mnoha tváří. Pocítila to i Gabriela Tichá – krátce před 30. narozeninami jí selhaly plíce a skončila v nemocnici. Tam zjistili postižení dalších orgánů. „Pak mi lékaři natvrdo sdělili, že mám rakovinu mizních uzlin,“ vzpomíná. Po dvou měsících ale specialisté oznámili - je to sarkoidóza. V plicích i jinde v těle se hromadí zánětlivé buňky, příznaky se objevují na kůži i na nohou. „V takových 20 až 30 procentech může způsobit trvalejší až trvalé potíže, dokonce může vést i k nutnosti transplantace plic,“ uvedl přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc Vítězslav Kolek. Léčba je dlouhodobá.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Lékaři v Olomouci se na sarkoidózu specializují a mimo jiné se snaží zjistit, jestli je nemoc dědičná. „Máme navržených několik biomarkerů, které by mohly určit právě ty rizikové pacienty,“ řekla Eva Kriegová z Laboratoře imunogenetiky a imunoproteomiky LF UP Olomouc.

„Cílem je vyvinout látky využitelné k diagnostice a zejména k léčbě,“ dodal Martin Petřek z Ústavu imunologie LF UP Olomouc. V Olomouci tak navazují na objev, za který v roce 2006 získali světové uznání – našli bílkovinu, která umožňuje poznat mechanismus zánětu. Další pětiletý výzkum teď platí Evropská unie.