Hasiči bojovali s požárem na devíti hektarech lesa na Vyškovsku

Brno - Jihomoravští hasiči celé odpoledne bojovali s rozsáhlým požárem lesa u Bučovic na Vyškovsku. Plameny zasáhly devět hektarů lesa, hořelo hlavně listí, keře, hrabanka a pařezy. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu a k likvidaci plamenů použili také vrtulník. Škoda činí nejméně 80.000 korun, sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Hlášení o požáru dostali hasiči krátce před 14:00. Zjistili, že požár propukl poblíž lesní cesty k rekreačnímu táboru Jitřenka v lese nad Bučovicemi. „Oheň se v suchém porostu ve členitém, kopcovitém terénu rychle šířil,“ řekl Haid. Hasiči postupně dostali požár pod kontrolu. Hašení skrytých ohnisek pokračovalo až do tmy.

Příčinou požáru je buď nedbalost, nebo lidský úmysl. Nejpravděpodobnější variantou je odhozený nedopalek. Na jihu Moravy platí od čtvrtka zákaz rozdělávání otevřených ohňů v krajině. Přesto hasiči od té doby vyjížděli k 24 požárům v krajině, uvedl Haid. Jejich příčinou bylo často pálení trávy nebo zahradního odpadu.

U Bučovic až do večera zasahovalo více než 50 hasičů z desítky profesionálních i dobrovolných jednotek. Jejich práci komplikoval obtížně dostupný terén. Ohniska požáru likvidovali také pomocí lopatek a dalšího ručního nářadí.

Vrtulník vzlétl více než čtyřicetkrát, pokaždé do terénu uvolnil vak s 850 litry vody. Škoda 80.000 Kč zahrnuje především zničený mladý dubový porost, jehož hodnotu vyčíslil pracovník Lesů České republiky.

Požár se rychle rozšířil především kvůli tomu, že les je zcela vyschlý

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) ve čtvrtek vyhlásil období takzvaného zvýšeného nebezpečí vzniku požárů. Za případné porušení zákazu rozdělávání ohňů hrozí pokuta. Postih lze uložit také třeba za odhazování nedopalků nebo používání zábavné pyrotechniky v ohrožených lokalitách.

Vydáno pod