Bednář: Kovový sud vínu nic nedá!

Na Moravě byly kdysi stovky bednářů. Sudy, vany, bečky, putny, vědra, máselnice, konve – to všechno byly věci, které lidé potřebovali každý den. Dnes většinu z nich už nepotřebujeme, a těch pár, které ještě používáme, se vyrábí z kovu nebo z plastu. Dřevěný sud na víno je ale pořád nenahraditelný, a to hlavně pro červená vína. Jak říká jeden z mála bednářů na Moravě Eda Bařina z Čejkovic: „Kovový sud vínu nic nedá.“

Už pět generací Bařinovi vyrábí v Čejkovicích sudy. Rodinnou tradici založil praděd, který do Čejkovic přišel z Velkých Pavlovic a vyučil se ve Vídni. V Čejkovicích pak vyráběl sudy pro Templářské sklepy a taky se o ně staral. Jak v Templářských sklepích, tak u Bařinů ještě naleznete krásné sudy pradědy Bařiny.

Eda Bařina je vyučený truhlář. Že chce být spíš bednářem, zjistil až po škole. To už se ale téměř nebylo u koho učit. Začátkem 90. let už bednáři nebyli a školy pro ně také ne. Vždyť nejnovější učebnice bednařiny pochází z roku 1946. A tak se pan Bařina musel učit ještě od starých pamětníků, které vyhledal. V současnosti jsou v České republice asi 4 profesionální bednáři a několik důchodců, pamětníků.

Sud se postupně stahuje nad ohněm a tím získává kulatý tvar
Sud se postupně stahuje nad ohněm a tím získává kulatý tvar
Více fotek
  • Sud se postupně stahuje nad ohněm a tím získává kulatý tvar zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3408/340800.jpg
  • Vbíjení dna do sudu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3409/340801.jpg
  • Těsnění rákosem. Rákos je dužina a nepropouští vodu. zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3409/340803.jpg
  • Těsnění sudu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3409/340805.jpg

Po dřevěných sudech je ale poptávka pořád. Do dřevěných sudů se kromě vína dává taky pálenka a pivo. Sudy lze vyrobit od nejminiaturnějších až po několika tisícilitrové. Dřevěný sud, nejčastěji vyráběný z akátového dřeva, má životnost asi 40 let. To platí jen v případě, že se správně udržuje. Musí se jednou za čas vymýt, ošetřit olejem a smí se používat jen na jednu odrůdu vína po celou dobu.