V Brně začala jedna z největších tanečních soutěží v Česku

Brno - V brněnském Bobycentru dnes regionálním kolem začala jedna z největších tanečních soutěží v Česku – Dance Life Tour 2012. Účastní se jí taneční formace všech věkových kategorií a různého stylového zaměření. Do června se uskuteční celkem 25 kol ve 14 městech.

Podle organizátorů jde o nejmasovější taneční akci v Česku. „Za tři měsíce se na tour vystřídá přes sto tisíc lidí, a to počítám jak tanečníky, tak diváky a příznivce, kteří mají tento populární tanec rádi,“ řekl za pořadatele Radim Samek.

Tanečníci soutěží v celkem 28 disciplínách. „Chceme, aby se do soutěže mohly zapojit jak ty nejlepší taneční týmy z celé ČR, tak i začínající kluby, a aby si všichni skvěle zatančili, pobavili se a měli příjemný pocit z výher. Proto jsou disciplíny rozděleny do třech výkonnostních kategorií,“ uvedl Jiří Hubený, prezident občanského sdružení Czech Dance Organization.

K soutěžním stylům patří třeba street dance, disco dance, modern dance, jazz dance, ale také balet. Zajímavostí je disciplína belly dance, tedy břišní tanec. „Jako určitou raritu máme kategorii mini, což jsou děti do osmi let,“ uvedl Samek, podle nějž se díky tomu potkají v soutěži skutečně všechny generace.

Z každého krajského kola postupují nejúspěšnější formace do zemských kol, kde se střetnou o účast ve finále. Příští víkend proběhnou hned čtyři regionální kola – v Ústí nad Labem Olomouci, Opavě a Českých Budějovicích.

V Brně se tento víkend koná také další velká taneční soutěž – Brno Open 2012. Jejím dějištěm je kampus Masarykovy univerzity a jde o součást světové série ve standardních a latinskoamerických tancích. Začala v pátek, skončí v neděli. Organizátoři obdrželi více než 900 přihlášek.