Letovice chtějí vystěhovat neplatiče do kontejnerových domků

Letovice - Bydlí, ale nájemné městu neplatí. S radikálním zakročením proti neplatičům přicházejí po Vsetínu a Holešově také Letovice na Blanensku. Vedení města uvažuje, že dlužníky vystěhuje do takzvaných kontejnerových domků. Obytné kostky chce umístit na pozemky města a ubytovat v nich nejproblémovější uživatele obecních bytů.

Letovická radnice má k dispozici asi sto obecních bytů. Neplatičů v nich žije asi desítka a obvykle jsou to jednotlivci, nikoliv celé rodiny. Kontejnerové domky, kam je radnice chce vystěhovat, umístí zřejmě na výpadovku směrem ke Křetínské přehradě u ulice Česká. Právě v těchto místech sídlí městské technické služby, takže Letovice nemusí řešit problém s budováním nových sítí. „Projekt je zatím v jednání. Ne všichni radní jsou přesvědčeni, že se jedná o nejlepší řešení, a zjišťujeme, na kolik by nás to vlastně vyšlo,“ připustil starosta Letovic Radek Procházka (bez PP).

Na otázku, zda kontejnerové bydlení není až příliš radikální řešení, argumentuje starosta tím, že se jedná o lidi, se kterými radnice pracuje už dlouho a z dluhů se je snaží vymanit i jejich sociální odbor, ovšem stále neúspěšně. „Lidem, kteří mají finanční problémy, nabízíme i možnost splátkových kalendářů. Splácí třeba po stokorunách, ale alespoň vidíme, že mají nějakou snahu. S notorickými neplatiči, kterých pravda nemáme mnoho, musíme něco dělat už proto, že lidé, kteří poctivě platí, pak přicházejí o motivaci,“ míní Procházka.

Starosta Letovic Radek Procházka (bez PP) o neplatičích (zdroj: ČT24)

Proto pro ně radnice potřebuje najít jiné řešení, aby mohla obecní byty, jež obývají, nabídnout spolehlivějším nájemníkům. Na výstavbu klasických holobytů v centru ale Letovice nemají vhodnou budovu ani peníze. „Uvažujeme asi o 4 buňkách, rozhodně nechceme vytvořit nějaké ghetto,“ dodal starosta.

Vsetín a Holešov už problémy takového řešení znají

Jako první přišla s myšlenkou kontejnerového bydlení pro neplatiče vsetínská radnice. Většinu z nich přestěhovala z problémového domu uprostřed města, který následně zdemolovala. Kontejnerové domy v Poschlé byly kritizovány už v době svého vzniku. Kvůli tomu, že k sociálnímu vyloučení přidaly ještě to prostorové. Při následných vyúčtováních se také ukázalo, že domy, kde je všechno na elektřinu, jsou drahé na provoz. Dlužníci tak upadají ještě do větších dluhů. Asi polovina z nich se odstěhovala a hledají práci v zahraničí. Uvolněné byty se zatím Vsetín snaží nabídnout i v pořadníku. Zájem o ně ale příliš není.

Další takové místo: Holešov. Tam vedení města nechalo postavit kontejnerové domy pro obyvatele kolonie ve Školní ulici. Problémy jsou tu obdobné – domy jsou navíc vlhké, je v nich zima a čeká se na vyúčtování elektřiny. Některé nájemníky už město vystěhovalo kvůli opakovanému neplacení nájmů. Ostatní mají splátkové kalendáře.

„Kontejnerové domky dají problémové obyvatele na jedno místo a můžeme spíš očekávat zesílení problémů, kumulaci problémů,“ uvedl negativa tohoto řešení ředitel Občanské poradny David Oplatek.

V Letovicích zvažují kontejnery pro neplatiče (zdroj: ČT24)

Takzvaným kontejnerovým domkům se vyčítá:
- jsou mimo město, vzniká tak ghetto
- jejich obyvatelé mají ztíženou dostupnost práce, školy, kroužků pro děti apod.
- je v nich chladno a vlhko
- jsou drahé na provoz
- jejich obyvatelům chybí motivace změnit svoji situaci

Vydáno pod