Mezi Budišovem a ministerstvem obrany vznikl spor o pozemky

Budišov nad Budišovkou - Mezi ministerstvem obrany a Budišovem nad Budišovkou vzniká spor. Městu se nelíbí návrh resortu obrany, jak naložit s nadbytečnými pozemky z vojenského újezdu Libavá. Ten se má na základě rozhodnutí ministerstva zmenšit. Zatímco ministerstvo chce část pozemků převést Libavé, Budišov žádá, aby je dostal do svého katastru.

Téměř přesně po 60 letech od zahájení vysídlování obyvatel výcvikového prostoru Libavá padly první konkrétní návrhy na jeho částečné vracení do civilních rukou. Ministerstvo obrany zaslalo městům Vítkov a Budišov nad Budišovkou nabídku na převod části pozemků. Vítkovu by mělo připadnout několik hektarů v turistické lokalitě Hadinka u Klokočova. „Bylo by pro nás velice výhodné tuto oblast získat do majetku města, abychom umožnili těm lidem se tam pohybovat legálně,“ řekl starosta Vítkova Petr Smolka. Nedaleký Budišov nad Budišovkou má získat více - zhruba150 hektarů. Starostu ale trápí to, co v plánech chybí. Tvrdí, že snahy o vrácení zabraných ploch mohou způsobit nové rozbroje. Hranice vojenského újezdu u budišovské části Podlesí. Radnici se nelíbí, že by historický katastr této místní části připadl městu Libavá. „V té části Podlesí máme i historický majetek doložený zhruba ve výši60 hektarůměstských lesů, které by měly připadnout logicky městu Budišov nad Budišovkou,“ tvrdí starosta Budišova nad Budišovkou Rostislav Kyncl.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Ty návrhy určitě nejsou finální a jednání určitě nejsou u konce. K tomuto návrhu se obce samy budou vyjadřovat a svoje připomínky by měly poslat zase zpátky na ministerstvo obrany a to do13. dubna,“ vyjádřila se mluvčí Ministerstva obrany ČR Jana Zechmeisterová. Ministerstvo naproti tomu nabízí Budišovu pozemky okolo bývalé obce Nové Oldřůvky. Obec je chce, příliš si ale nepolepší. Důvod? Nedaleko ve Spálově se plánuje přehrada. „O nějakém rozšíření nebo turistickém ruchu je asi velice problematické dneska diskutovat, protože je prakticky zakázáno tam stavět,“ uvedl starosta Budišova nad Budišovkou Rostislav Kyncl. Podle ministerstva obrany by měla být jednání uzavřena do konce června. V případě dohody obce pozemky převezmou nejpozději za tři roky.