Audit na břeclavské radnici odhalil plýtvání

Břeclav - O padesát miliónů korun by byl vyšší rozpočet Břeclavi, nebýt pochybení předchozího vedení města. K takovému závěru dospěl audit, který si nechala zpracovat současná rada města. Chyby našli auditoři snad ve všech projektech, do kterých se Břeclav pod vedením Dyma Piškuly pustila. Výjimkou je jen sbírka básní, kterou bývalý starosta vydal pod pseudonymem David G. Kamenný. Cena za její vydání byla podle auditorů obvyklá.

Auditoři prověřovali celkem 11 zakázek, které bývalé vedení zadávalo. Pochybení objevili všude, zakázky byly předražené až o stovky procent. To se týká například rekonstrukce zámku. Ta navíc byla podle auditorů spíše jeho devastací a teď bude dokonce nutné udělat statický posudek. Město podle auditorů neúčelně vynaložilo na rekonstrukci zámku nejméně 6 miliónů korun.

Druhou zmiňovanou zakázkou, kde auditoři odhalili chyby, byly miniatury Lednicko-valtického areálu. Ty měly být původně bílé a odolné vůči povětrnostním vlivům. Místo toho jsou ale šedé a podléhají vlivu počasí.

Co si o auditu myslí současný a co bývalý místostarosta Břeclavi? (zdroj: ČT24)

Za nejpředraženější zakázku označil audit nákup 25 fotografií od bývalého radního Radka Buka za 100 tisíc korun. Podle auditorů se ale daly fotografie krajiny pořídit za 15 tisíc, což je šestinásobné předražení.

Auditu byly podrobené tyto zakázky:

- sbírka básní Čekání na den lásky,
- zhotovení miniatur LVA,
- pavilon miniatur LVA,
- označení miniatur a pavilonu,
- nákup a zhotovení 1000 knih o životě a tvorbě Cyrila Urbana,
- nákup 25 kusů uměleckých fotografií Radka Buka,
- kniha Krajinou Lichtenštejnů,
- tabule s označením městských částí,
– revitalizace nemovité kulturní památky - zámku,
- turistický informační systém – jih Moravy,
- Moravská orlice – plakety k ocenění.

„Nezbývá než konstatovat, a vyplývá to i ze zprávy auditorů, kterou jsem musel potvrdit podpisem, že se našlo mnoho důležitých skutečností. Především nedodržování povinností hospodárného a účelného nakládání s majetkem města, nedodržování povinností určených vnitřními směrnicemi a mnoho dalších. Teď se pracuje na tom, aby vnitřní normy byly v souladu se zákonem,“ uvedl starosta města Oldřich Ryšavý.

Radnice si teď nechává zpracovat právní analýzu, která doporučí další postup. Bývalé vedení tvrdí, že hodnotit po tolika letech zakázky je zavádějící a jakékoli pochybení odmítají.

Vstup Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)