Bývalý J-klub v Novém Jičíně musí město vrátit státu

Nový Jičín - Šest let opuštěnou a zchátralou budovu bývalého kulturního domu v centru Nového Jičína musí město vrátit státu. Takzvaný J-klub získala radnice s podmínkou, že ho opraví a bude v něm provozovat aktivity pro mladé. Slib ale nedodržela a stát si objekt i s pozemky vyžádal pod hrozbou soudu zpět.

Hromady izolací z vytrhané elektroinstalace, rozkradené radiátory, zhroucené dekorace v hlavním sále a protékající střecha. Bývalý J-klub poblíž centra Nového Jičína je už jen smutným zdevastovaným torzem. Město jej získalo z bývalého Fondu dětí a mládeže s podmínkou, že v něm otevře zařízení pro mladé. Před dvěma lety ale kontroloři ministerstva školství konstatovali, že slib zůstal jen na papíře. „Město porušilo smluvní podmínky, čímž splnilo rozvazovací podmínku, tj. obnovilo se vlastnické právo České republiky,“ uvedl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt. Budovu J-klubu vlastnila novojičínská radnice téměř 10 let. Během dvou měsíců si pro klíče přijdou úředníci státu. Projekt na rekonstrukci přitom už sedm let leží v šuplíku. Nakonec se ale neinvestovala ani koruna. „Je to pro nás trochu dědictví, protože jsme byli minule v opozici,“ argumentuje starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák /ČSSD/.

„Projekt byl na zhruba 55 milionů korun, což bylo velmi náročné pro město. A protože nebyl vybrán žádný dotační titul, ze kterého by se dalo čerpat, město od toho odstoupilo,“ vysvětluje bývalý starosta Ivan Týle /ODS/.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových před dvěma lety vyzval město k vrácení objektu. Radnice tehdy napsala dopis premiérovi, aby vláda změnila tvrdé podmínky smlouvy. Místo toho dal stát městu na výběr ze dvou možností: buď vrácení budovy, nebo soud. „Nechceme se soudit se státem. Navíc opravdu sami nevíme, co s tímto velmi chátrajícím objektem,“ vyjádřil se starosta Dvořák.

„Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových bude nakládat s majetkem podle zákona, pokud jej nebude potřebovat ke své činnosti, nabídne ho ostatním organizačním složkám státu a v případě, že ty o něj neprojeví zájem, bude možný prodej nebo bezúplatný převod nestátním subjektům,“ uvedl Robert Hurt. Podle představ radnice by mohl být v budově hudební klub, který v Novém Jičíně chybí. Starosta ale připouští, že takový investor se zřejmě vůbec nenajde. Opozice by naproti tomu chtěla nechat objekt nekompromisně zbourat.