Ve Stonavě řádí bobři

Stonava - Ve Stonavě bojují s bobry. Zákonem chránění živočichové se sem vrátili z Polska. Ničí stromy a vytvářejí nové hráze. Největší starosti s nimi mají rybáři.

Kateřinské rybníky. Ještě nedávno ráj rybářů, dnes bobří stanoviště. Hlodavci se usídlili v místním potoce a vrásky na čele dělají hlavně rybářům. Bobři jsou velmi pracovití. Přes noc staví velké hráze a voda z potoka se pak místo do rybníků rozlévá do okolí. A rybáři mají práci navíc. „Každý druhý den tu chodíme. Půl metru ubereme, ale on během noci udělá zase to samé,“ stěžuje si rybářský hospodář Leopold Borkala.

„On se snaží zvednout hladinu vody tak, aby se dostal co nejblíže k těm stromům, k té své potravě,“ vysvětluje ochranář Lumír Poledník.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

A stromy pod bobřími hlodáky padají den co den. Tam, kde byl ještě nedávno les, zůstaly jen ohoblované pahýly. Zvítězit nad bobrem není snadné. Je totiž přísně chráněný a za jeho usmrcení hrozí pokuta v řádech několika set tisíc korun. Ochranáři se proto chtějí inspirovat od polských kolegů. „Pod hrází protáhnou rouru, která ústí na jedné straně v tom jezeře vytvořeném bobry a čerpá vodu z prostředka a několik metrů za hrází zase vytéká. Bobři usilovně ucpávají hráz, ale voda jim utíká, tak je to přestane bavit,“ popisuje Lumír Poledník. V celém Moravskoslezském kraji žije podle ochranářů téměř pět desítek bobrů. Jejich počet stále roste.