Ondráček: Ze zákona je policie nezávislá, fakticky o tom pochybuji

Praha - Policie dnes mnohdy vykonává svou činnost pod politickým vlivem.Ten zde přetrvává už od dob působení exministra vnitra Ivana Langera, který má v policii stále své slovo. V pořadu Hyde Park ČT24 to řekl bývalý vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR Zdeněk Ondráček. Také upozornil na fakt, že vyšetřování velkých kauz je pro policii oříškem. Pokud totiž nemůže dostat do podezřelé skupiny lidí svého agenta, je prakticky nemožné takové případy rozplétat.

Policie často jedná pod vnějším vlivem, zejména politickým, domnívá se Ondráček. „Ze zákona je policie nezávislá, ale fakticky o tom silně pochybuji,“ zdůraznil. K politizaci policejních složek prý došlo za dob ministra Langera, který se údajně zasazoval o to, aby se určité záležitosti hůře vyšetřovaly. „Co se týká závažné hospodářské trestné činnosti, popřípadě korupčních trestných činů, můžeme se domnívat, že to tak je… Domnívám se, že svůj vliv u policie stále ještě má,“ uvedl.

„Myslím, že u policie je dostatek slušných lidí, kterým lze věřit a kteří jsou na dost vysokých policejních postech.“

V současnosti mohou mít politici své slovo například v propouštění desítek elitních detektivů. „Záměr to být může. Čím méně schopná policie bude, tak tím víc se politikům a určitým lobbistům bude v této zemi rejdit,“ domnívá se Ondráček. Sám dodal, že mu během jeho policejní činnosti nikdo nazakazoval některé kauzy prošetřovat. Člověk byl ale mnohdy odvolán či zatížen administrativními úkony do té míry, že nebyl schopen vykonávat tu činnost, kvůli níž na útvar přišel.

Velké kauzy nejsou prošetřovány v takové kvalitě, jak by si zasloužily

„Je to i problém toho, jak se k těmto kauzám dostat. Policie sice v trestním řádu disponuje určitými možnostmi, ale uplatňování v praxi je potom více méně nemožné,“ upozorňuje. Rozplést mnohamiliardovou veřejnou zakázku je proto velmi složité, pokud v daném prostředí nemá policie svého agenta.

Například odposlechy Janouška a Béma mohly být podle Ondráčka zveřejněny jako výstraha, že určité subjekty mnohou zdiskreditovat i jiné politiky. „Celá kauza mi přijde, že je to výstražná žlutá karta, kterou někdo poslal pro ODS, ať to byly Věci veřejné, či jiný subjekt,“ zdůraznil Ondráček. V souvislosti s kauzou Víta Bárty se obává, že rozhodnutí soudu bude ovlivněno ODS. „Pokud tam bude vyšší zájem, tak si myslím, že soudy u nás nejsou zase tak nezávislé.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod