Poláky lákají české školy a školky

Český Těšín - Nový trend v česko-polském pohraničí. Řada Poláků posílá své děti do škol a školek na české straně. Vzdělávací zařízení s polským jazykem vyučovacím navštěvují děti z Polska třeba v Českém Těšíně.

Grzegorz a Anna bydlí v Polském Těšíně. Jsou sousedé a každé ráno spolu vyráží za hranice – vozí své sedmileté děti do základní školy na českém břehu řeky Olše. „Přechod mezi školkou a školou není v Česku tak radikální. V první třídě nejsou na děti takové požadavky jako u nás. Ve výuce je více hry,“ vysvětluje Grzegorz. „Hlavním důvodem, proč dát dítě do školy v Česku, byly lepší pracovní vyhlídky do budoucna. Bude znát češtinu i polštinu a může pak tady pracovat a nebude s tím mít problém,“ dodává Anna. Polákům české školství vyhovuje. Je totiž levnější. V Polsku si žáci musí všechny učebnice kupovat, v Česku jim je školy zapůjčí. „V souladu se školským zákonem mají občané Evropské unie a jejich rodinní příslušníci přístup ke vzdělávání a školským službám za stejných podmínek,“ potvrdil mluvčí MŠMT Radek Melichar.

Reportáž Alexandry Přečkové a Silvie Karolové (zdroj: ČT24)

Na základní školu s polským vyučovacím jazykem v Českém Těšíně dochází denně devět žáků z Polska. Příští rok jich bude zase o něco víc. Děti z Polska tady ale nenavštěvují jen základní školu, přibývá jich i ve školkách. „Mluvila jsem s rodiči, kteří mají děti ve školkách v Polsku. Když jsem to pak srovnala s mateřskými školami v Česku, tak to byl propastný rozdíl. Jiný způsob výuky, lepší podmínky i cenově výhodnější,“ říká obyvatelka Cieszyna Lucyna Procner. Měsíční školné v česko-těšínské školce vyjde zhruba na 800 korun, za hranicemi může stát až třikrát více. „Těch volných míst je málo, a proto uvažujeme o tom, že přijmeme nějaké zásady, kdy prioritou bude přijetí dětí našich občanů,“ uvedla mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková. Rodiče žijící v Polsku nechávají své děti vzdělávat i v dalších městech v příhraničí, například v Třinci nebo v Karviné.