Boží hod velikonoční přinesl svěcení pokrmů i agapé

Bílovice - Křesťané dnes slaví Boží hod velikonoční – největší svátek celého církevního roku. Ve všech katolických kostelech dnes probíhaly slavnostní mše svaté. V Bílovicích na Uherskohradišťsku se navíc věřící po mši sešli na slavnostní hostině.

V bílovickém kostele Jana Křtitele nebylo k hnutí. „Vzkříšení Ježíše Krista je největší svátek v roce,“ potvrdil obyvatel Bílovic Stanislav Sklenařík.

Po čtyřiceti dnech půstu si dnes lidé mohli nechat požehnat velikonoční pokrmy. Po skončení mše se všichni přemísťují na agapé, kde se podává pečený beran a nekvašený chléb. „Hřeje to u srdce, že lidé mají čas na sebe a dobré společenství,“ řekl duchovní správce farnosti Bílovice Josef Říha.

NO COMMENT: Mše a agapé v Bílovicích (zdroj: ČT24)

Agapé je křesťanský pojem, který označuje lásku Boha k lidem, lidí k Bohu i mezi sebou. Výraz agapé se používá také ve významu „hody lásky“, tedy společné stolování, které v počátcích křesťanství provázelo bohoslužbu a bylo výrazem vzájemnosti a starosti o chudé.

V Brně požehnal beránky, mazance a vajíčka biskup Vojtěch Cikrle

Biskup Vojtěch Cikrle dnes při mši v Brně požehnal lidem tři desítky mazanců, velikonočních beránků, vajíček i čokoládových zajíčků. Katedrálu na Petrově zaplnili mladí i starší věřící. „Věřící se na Velikonoce scházejí u stolu, aby spolu jedli, a tak oslavili svátek,“ řekl biskup Cikrle při žehnání.

Lidé se společně pomodlili a popřáli si příjemné svátky. V katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově se jich sešlo několik set, místa k sezení byla zcela zaplněná a mnoho lidí stálo v zadní části chrámu. 

Duchovní na závěr mše pozvali přítomné na další církevní akce a obřady související s Velikonocemi. V pondělí velikonoční svátky vyvrcholí tradiční pomlázkou. To už je ale výhradně lidový zvyk.