Čápi ze Staré Bělé konečně přiletěli a nastěhovali se do opraveného hnízda

Ostrava - Nedávno opravené čapí  hnízdo ve Staré Bělé už není prázdné. Místní lidé měli obavy, že čápi nové hnízdo nepoznají a usídlí se jinde. Černobílí poslové jara se totiž z Afriky vrátili se čtrnáctidenním zpožděním.

Ve Staré Bělé se radují. Čápi jsou opět doma. Už třicátý rok. Tentokrát ale místním zabrknali na nervy.  „Obavy jsem měl obrovské, 14 roků je tady hlídám a jenom jednou přiletěli v dubnu,“ potvrdil pozorovatel čápů Ronald Klíma. Starobělští s napětím očekávali, zda čápi přijmou nové hnízdo, které jim vyrobili. To staré museli sundat. Bylo už přes metr vysoké a vážilo kolem půl tuny. Hrozilo, že se zřítí. „Aby tam měli víc místa, tak jsme to rozšířili, a aby to dlouho vydrželo, natřeli jsme to a dali jsme tam pevný výplet,“ prozradil Drahomír Lička. Místní překvapilo, že letos přiletěl čapí pár v jednom dni.

„To je též taková rarita. Vždycky víme, že nejdříve přiletí samec a potom samice,“ řekl tajemník starosty Ladislav Dlouhý.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Čápi se ihned po příletu pustili do přípravy hnízda. Místní lidé teď budou netrpělivě čekat, kolik mláďat letos čapí pár vyvede. Bývá jich od dvou do čtyř. Na vejcích budou sedět šest týdnů. „Loni měli tři mladé a předloni mladé nevyvedli, protože bylo špatné počasí, tak všichni mladí uhynuli, tak doufám, že letos se zadaří,“ říká Ladislav Dlouhý. Malá čápata by měla světlo světa spatřit v druhé polovině května. Do teplých krajů pak čápi odletí na konci září.