Jiří Stivín zahájil v Brně oslavy sedmdesátin

Brno - Své sedmdesáté narozeniny oslavily v Brně společným koncertem dvě legendy českého jazzu – hráč na roztodivné dechové nástroje Jiří Stivín a brněnský trombonista a dlouholetý člen orchestru Gustava Broma Mojmír Bártek.

Jiří Stivín v letošním roce slaví významné jubileum – sedmdesátku by mu ale málokdo hádal. Zřejmě díky jeho aktivnímu životu spojenému s jazzem. V průběhu své více než čtyřicetileté kariéry se stal žijící legendou, která ovládá jakoukoli flétnu.

Stejně jako Jiřímu Stivínovi se věk zakulatil také trombonistovi Mojmíru Bártkovi. Při společném koncertu si tak oba oslavenci nadělili skladby, které mají rádi. „Slavíme jazzem, protože jazz je hudba, která nám sedí, a nemusíme si toho moc povídat, prostě jdeme na pódium a hrajem. Budem hrát všechny známý pecky, jazzový evergreeny,“ popsal přípravu koncertu Jiří Stivín.

Jiří Stivín a Mojmír Bártek (zdroj: ČT24)

„Dneska jazz málo lidí poslouchá. Dřív to bylo zakázané a my jsme seděli celou noc u rádia, abychom slyšeli z Ameriky jazz. Dneska to všichni mají, mají to na internetu, a oni to neposlouchají,“ posteskl si Mojmír Bártek.

Oběma čerstvým sedmdesátníkům přišel pogratulovat jejich společný přítel, norský trumpetista Didrik Ingvaldsen. „Dnes si můžete zahrát, s kým chcete. Nejkrásnější je, že máte takzvaný podklad, který nahrají Američani. A ten podklad já mám doma, pustím si ho z beden a můžu doma hrát s Američany,“ uzavřel Bártek.

Jiřího Stivína čeká oslava kulatin ještě na podzim v pražském Rudolfinu, kde při té příležitosti odehraje koncert k poctě sv. Cecilie, patronky hudebníků. 

No comment:Jiří Stivín (zdroj: ČT24)