Mentálně napadený klient ústavu ve Frýdku-Místku napadl ošetřovatelku

Frýdek–Místek - Otřesem mozku a pohmožděnou páteří skončila v nemocnici po útoku mentálně narušeného klienta ošetřovatelka z ústavu ve Frýdku-Místku. Agresivní klient je v ústavu teprve několik dnů. Poškozená žena říká, že v ústavu nemají žádnou metodiku, jak podobné situace řešit a vedoucí v době incidentu nebyla k nalezení. Napadená žena už podala stížnost ke zřizovateli ústavu, kterým je Úřad Moravskoslezského kraje.

Bezdůvodně ničil zařízení ústavu pro mentálně postižené a napadal klienty. Když se jich ošetřovatelka zastala, zaútočil. Napadená skončila v nemocnici na traumatologii. „Mám otřes mozku, pohmožděnou krční páteř a byla jsem kopnuta do břicha,“ popsala napadená ošetřovatelka Klára Davídková. Kvůli ohrožení zdraví napadené ženy zatelefonoval její manžel řediteli ústavu a žádal jej o okamžité řešení situace. „Bohužel mi ředitel řekl, že se se mnou o záležitostech svých pracovníků nebude bavit a práskl mi s telefonem. Přístup, kdy on odmítá komunikovat s rodinným přílušníkem, mi přijde jako alaramující,“ říká Ivo Davídek. Ředitel ústavu se brání tím, že po telefonu by mu mohl zavolat kdokoli. Paní Davídková tvrdí, že vedoucí ústavu odjela krátce před incidentem soukromě na Slovensko.

Reportáž Jiřího loučky (zdroj: ČT24)

Dalším problémem je údajně chybějící zdravotní dokumentace agresivního klienta. Ředitel tvrdí, že pacient přišel do ústavu bez komplikací a speciální dozor nepotřeboval. Jeho zdravotní dokumentaci prý zatím od jeho lékaře nedostali. Situací v ústavu se už zabývá krajský úřad, kam napadená ošetřovatelka a její manžel poslali stížnost. „Stížnost jsme obdrželi, v tuto chvíli se s ní seznamujeme a budeme se snažit záležitost co nejtrychleji vyřešit,“ vyjádřila se mluvčí kraje Šárka Vlčková. V současné době je už klient zpátky v tomto ústavu a podle ředitele Hrčky je jeho zdravotní stav stabilizovaný.