Ochutnávkou kosmického chleba začal v Brně konkurz do dětské vesmírné posádky

Každý, kdo ve čtvrtek 12. dubna  ve 14 hodin vstoupil do hvězdárny a planetária v Brně, byl uvítán opravdovým kosmickým chlebem. Tedy chlebem, kterým se stravují při letech do vesmíru kosmonauti. Návštěvníkům ho nabízeli účastníci minulých ročníku Expedice Mars, konkurzu do dětské vesmírné posádky pro děti ve věku 10 – 17 let.

Od tohoto dne, tedy od 12. dubna 2012 se do konkurzu na místa v dětské vesmírné posádce mohou hlásit děti, kterým je v roce 2012 mezi deseti a sedmnácti roky. Stačí, když se zaregistrují na webových stránkách www.expedicemars.eu a vyberou si jednu ze  specializací – inženýr, lékař, dokumentarista, architekt, astronom. Po registraci je v prvním kole konkurzu čeká několik internetových testů, pak samostatná práce ve zvolené specializaci, v září víkendové semifinále a na 10 nejlepších pak astronautický výcvik a simulovaný let v maketě raketoplánu do vesmíru v Evropském vesmírném centru v Belgii.

  • Ochutnávka chleba autor: Slávek Hrzal, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3492/349199.jpg
  • Ochutnávka chleba autor: Slávek Hrzal, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3492/349200.jpg

Letos začal již 9. ročník Expedice Mars. Konkurzem v minulých osmi ročnících prošlo přibližně 2 000 dětí, z nichž se 91 zúčastnilo simulovaného letu do vesmíru.

„Byla to obrovská příležitost a zážitek na celý život. Měli jsme možnost prožít něco neobvyklého, vyzkoušet si svoje znalosti a fyzickou kondici při kosmickém výcviku, seznámit se se spoustou zajímavých lidí a najít si nové přátele,“ zdůrazňuje Michal Vyvlečka, bývalý účastník konkurzu a dnes už jeden z velitelů.

Zvláštností projektu Expedice Mars je totiž to, že ho připravují a organizují mladí zájemci o kosmonautiku, úspěšní účastníci předcházejících ročníků. Pro mnohé z nich byla Expedice Mars odrazovým můstkem do dalších mezinárodních soutěží, letních škol, studentských stáží a konferencí.

Další informace o Expedici Mars 2012 včetně přihlášky najdete na webových stránkách www.expedicemars.eu.

Možnost přihlásit se do konkurzu Expedice Mars 2012 končí 20. května 2012.

Slávek Hrzal, Dětská tisková agentura